Muzika

Ukrajinci nezadovoljni premještanjem Evrovizije u Veliku Britaniju: Pošteno smo pobijedili, zahtijevat ćemo promjenu odluke

Ukrajinska vlada nezadovoljna je zaključkom da ne može biti domaćin Evrovizije iduće godine, što za njih znači propuštanje prilike da se svjetska pažnja usmjeri na zemlju i na ono što je pretrpjela.

Ukrajinski ministar kulture, Oleksandr Tkačenko, organizatorima Evrovizije već je poslao popis potencijalnih mjesta u Ukrajini.

Ljutito je reagirao na najavu EBU-a (Evropske radiodifuzne unije), sugerirajući da bi premještanje Evrovizije u Veliku Britaniju ugrozilo napadnutu zemlju.

“Pošteno smo pobijedili na Evroviziji i ispunili smo sve uvjete u rokovima za proces odobravanja njezinog održavanja u Ukrajini – dali smo odgovore i garancije o sigurnosnim standardima i mogućim mjestima za takmičenje. Događanje Evrovizije 2023. u Ukrajini snažan je signal cijelom svijetu da sada podržava Ukrajinu. Zahtijevat ćemo promjenu ove odluke jer vjerujemo da ćemo uspjeti ispuniti sve preuzete obveze, što smo više puta isticali Evropskoj radiodifuznoj uniji”, priopćio je on.

Postoje i naznake da Evropska unija radi na konkurentskoj ponudi za premještanje takmičenja sljedeće godine u Brisel, kako bi ga, iz simbolične geste solidarnosti, u ime Ukrajine ugostila iz svoje prijestolnice.

Glasnogovornik Downing Streeta rekao je da se još uvijek nadaju da će Ukrajina biti domaćin takmičenja, ali da će se pobrinuti da, ako se ono održi u Ujedinjenom Kraljevstvu, odražava “bogatu ukrajinsku kulturu, nasljeđe i stvaralaštvo, kao i izgradnju partnerstva između dviju zemalja” .

EBU je rekao: “Takmičenje za pjesmu Evrovizije jedna je od najsloženijih TV produkcija na svijetu, s hiljadama koje rade na događaju i prisustvuju događaju i potrebno je 12 mjeseci za pripremu”.

Navodi se da nakon duge istrage ukrajinska javna televizija ne može dati tražene garancije i izražava “tugu i razočaranje” što se sljedeće godine takmičenje ne može održati u Ukrajini.

“Kao rezultat ove odluke, u skladu s pravilima i kako bi se osigurao kontinuitet događaja, EBU će sada započeti razgovore s BBC-jem, kao ovogodišnjim drugoplasiranim, o potencijalnom domaćinu takmičenja za pjesmu Evrovizije 2023. u Velikoj Britaniji. Naša je puna namjera da se pobjeda Ukrajine odrazi u emisijama sljedeće godine. To će nam biti prioritet u našim razgovorima s eventualnim domaćinima”, navodi EBU.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare