Svijet

Ukrajinci objavili snimak: Eksplozija na Krimu, uništili smo ruske projektile!

Ukrajinsko ministarstvo odbrane poručilo je da je velika eksplozija u krimskom gradu Džankoju uništila krstareće projektile. Oni su bili namijenjeni ruskoj Crnomorskoj floti, javlja Guardian.

Konkretno, neki ukrajinski zvaničnici tvrde sa su u eksploziji uništeni projektili Kalibr NK. Ovim su projektilima ruski brodovi često znali gađati ciljeve širom Ukrajine.

Savjetnik ministarstva unutarnjih poslova Anton Geraščenko podijelio je na društvenim mrežama video za koji tvrdi da prikazuje željezničku stanicu u gradu. Na snimku se vidi velika eksplozija praćena oblakom dima. Njegovu objavu nije moguće neovisno potvrditi, prenosi Jutarnji list.

"Misterioznim praskom nastavljen je proces demilitarizacije Rusije i pripreme ukrajinskog poluotoka Krim za deokupaciju", naveli su ukrajinski zvaničnici na Telegramu.

Ove eksplozije dogodile su se oko 140 kilometara iza linije fronte. Time se postavlja i pitanje kako je do njih došlo.

Ruski guverner okupiranog Krima Sergej Aksjonov dao je u ponedjeljak naslutiti da je došlo do neke vrste napada na Džankoj. Međutim, nije detaljnije otkrio o čemu je riječ.

Prema njemu, oštećeno je samo jedno domaćinstvo. Pritom je i jedna osoba ranjena.

"Još uvijek pokušavamo ustanoviti sve posljedice", poručio je on.

S druge strane, Telegram kanali ruskih korisnika pišu da se možda radilo o napadu dronovima,

Podsjetimo, eksplozija prošlog oktobra izazvala je veliku štetu na mostu koji povezuje Krim s ruskim kopnom. To je jedno od najvećih vojnih poniženja s kojima se suočio ruski vođa Vladimir Putin otkako je naredio invaziju na Ukrajinu.