Svijet

Ukrajinci objavili snimak: Rusi su pucali na nenaoružane ljude u Novopskovu, ima ranjenih

Novi snimak objavljen na društvenim mrežama prikazuje najmanje jednog muškarca pogođenog pucnjavom tokom protesta protiv ruske vojske u malom gradu Novopskovu na sjeveroistoku Ukrajine. CNN je geolocirao i potvrdio autentičnost videa.

“Ljudi su pokušali zaustaviti Ruse, ali su otvorili vatru na nenaoružane ljude. Ima troje ranjenih, oni su u bolnici”, rekao je Sergiy Haidai, čelnik regionalne uprave Luganska. CNN ne može potvrditi objavljene brojke o žrtvama.

Na snimci se vidi mnoštvo kako hoda ulicom noseći ukrajinske zastave i uzvikujući “Ukrajina”. Muškarac ispred gomile krenuo je prema vojnicima prije nego što su odjeknuli pucnji. Pao je na tlo, očito ranjen u nogu.

“Svi moraju odmah napustiti područje”, čuje se glas u daljini.

Na fotografiji s mjesta događaja se vidi kako odvoze čovjeka okrvavljene noge, čini se da se radi o istoj osobi.

Odjeknulo je nekoliko sporadičnih pucnjeva, a zatim je uslijedio rafal iz malokalibarskog oružja dok se gomila razilazila. Nije jasno je li vatra usmjerena na masu ili iznad nje.

Dodatni videosnimci s mjesta događaja pokazuju da je ruska vojska prije pucanja na čovjeka ispalila hitce upozorenja.

Jedan od videosnimaka, snimljenih prije nego što je demonstrant pogođen, prikazuje mnoštvo kako ide naprijed prema ruskim vojnicima, koji su postavili kamp na otvorenoj tržnici, okruženi trgovinama i dućanima u centru grada.

Unatoč pucnjavi, gomila se tada nije pomaknula.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare