Svijet

Ukrajinci optužuju: Rusi će lažirati nuklearni incident!

Ukrajinsko ministarstvo odbrane tvrdi da Rusija planira lažirati nuklearni incident u elektrani Zaporožje “u roku od nekoliko sati”.

Ministarstvo kaže da njihovi obavještajni podaci sugeriraju da Rusi planiraju “imitirati” nesreću u nuklearnom postrojenju koje su zauzele ruske trupe u martu prošle godine.

Također se tvrdi da Rusija želi prisiliti prekid vatre u regiji i planira incident pripisati Ukrajini, prenosi Sky News.

“Cilj im je isprovocirati međunarodnu zajednicu i provesti detaljnu istragu koja zahtijeva prekid vatre”, kaže ministarstvo.

“Rusi bi iskoristili ovu tako poželjnu pauzu za pregrupiranje okupacijskog osoblja i zaustavljanje ukrajinske protuofanzive.”

Ministarstvo odbrane navodi je da su Rusi “sabotirali” planiranu rotaciju osoblja promatračke misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u elektrani.

IAEA sa sjedištem u Beču, koja često objavljuje novosti o postrojenju, nije spomenula nikakav prekid.

Ruske trupe zauzele su elektranu – najveću nuklearnu elektranu u Evropi – ubrzo nakon invazije u februaru 2022. godine.

Od tada je to područje u više navrata bilo granatirano. Pri tome su obje strane optuživale jedna drugu.

U gebruaru je Rusija objavila da Ukrajina planira organizirati nuklearni incident na svojoj teritoriji kako bi za to okrivila Moskvu.

Rusija je često optuživala Kijev za planiranje operacija pod s nekonvencionalnim oružjem, korištenjem bioloških ili radioaktivnih materijala.

Nijedan takav napad nije ostvaren.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare