Svijet

Ukrajinci proizvode vojni dron: Jedna karakteristika čini ga posebno opasnim i nevidljivim

Ukrajina koristi mali, okretan dron koji se može ponovno rasporediti za provedbu niza misija protiv ruskih napadača, izvijestio je Business Insider. Zbog svoje veličine, ove bespilotne letjelice mogu putovati na velike udaljenosti, a da ih ne otkriju te mogu nanijeti velike štete.

Nedavno je ukrajinska vojska poslala poziv jubiteljima dronova da doniraju svoje letjelice za tu svrhu. Malo je vjerovatno da ukrajinska vojska planira naoružavanje ovih bespilotnih letjelica za korištenje u borbi, većina ih je prelagana za to, ali one bi poslužile kao izvrsni mamci za borbene bespilotne letjelice.

Prema brojnim novinskim izbještajima, ukrajinska vojska je rasporedila dronove Punisher. Dron ima raspon krila od samo 2.2 metra i ima izdržljivost od nekoliko sati kada leti na 4500 metara te može nositi do 3 kg ekspoloziva. Nije mnogo, ali se čini da je dron efikasan.

Jednom u zraku, dron treba svog drona pratioca, zvanog Spectre, koji obavlja izviđački posao i pomaže u identificiranju stacionarnih ciljeva za Punisher. Premda su detalji njegova raspoređivanja i dalje tajni, prema Business Insideru, The Punisher je dosad izveo više od 60 uspješnih misija u trenutnom sukobu. Sa sposobnošću letenja do pedesetak km iza neprijateljskih linija, ukrajinske snage koristile su dron za napad na opskrbne linije ruskih vojnika, napadajući konvoje benzinskih vozovs, a također su bile sposobne gađati zalihe streljiva, kao i sisteme elektroničkog ratovanja. Dron zbog svojih dimenzija nije vidljiv na radaru.

Zanimljivo je da je dron dizajnirao i razvio UA Dynamics, kompanija koju su pokrenuli veterani koji su se borili protiv Rusa tokom aneksije Krima.

Osim vlastite borbene bespilotne letjelice, ukrajinske snage imaju pristup i 20-ak visoko cijenjenih turskih bespilotnih letjelica Bayraktar TB2, izvijestio je Business Insider. Ukrajina bi također mogla imati koristi od raspoređivanja svog kopnenog drona Peacekeeper, koji je prošao tvorničke testove prije samo nekoliko mjeseci.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare