Svijet

Ukrajinci se užurbano spremaju: Još jedna država bi uskoro mogla izvršiti invaziju

Glavni grad u zapadnoj Ukrajini priprema odbrambenu strategiju od mogućeg napada Bjelorusije, dok Rusija nastavlja s napadom na Ukrajinu na istoku. Gradonačelnik Lavova Andriy Sadovy sazvao je operativni sastanak s vojnim i civilnim vlastima kako bi se započele pripreme za napad iz Bjelorusije, piše Newsweek.

“Razgovarali smo o odbrambenom planu i snagama i sredstvima pod kontrolom grada. Situacija se mijenja, tako da naše odbrambene strategije također trebaju promjene i ažuriranja”, rekao je Sadovy, prenosi Pravda. “U svakoj gradskoj četvrti bit će formiran štab za odbranu, a provodit će se i dodatna obuka pripadnika dobrovoljačkih formacija teritorijalne odbrane. Sve dok ih ne prebacimo na 24-satno dežurstvo. Ali ta se odluka može promijeniti u svakom trenutku.”

I premda je vrhunac ljeta, Sadovy već govori svom osoblju i stanovnicima da se pripreme za dugu, hladnu zimu bez mogućnosti grijanja, bez plina.

“Nastavljamo s formiranjem strateške rezerve proizvoda u slučaju blokiranja opskrbnih puteva”, rekao je gradonačelnik.

Zatim postoje druge stvari koje treba razmotriti, poput toga koji će stanovnici pomoći u borbi protiv bilo kakve agresije, bilo iz Moskve ili Minska.

“Razmatramo i mogućnost formiranja rezervnih dobrovoljačkih bataljona od zaposlenika gradskog vijeća i komunalnih preduzeća”, rekao je Sadovy.

Ukrajinske trupe postrojene kako bi odale posljednju počast ispred gradske vijećnice u Lavovu

Ruski predsjednik Vladimir Putin navodno se sastao s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, uglavnom kako bi ojačao njihov odnos jer bi se rat mogao proširiti i izvan ukrajinske granice.

Lukašenko je upozorio sve zemlje izvana koje žele eskalirati rat “da se suzdrže od opskrbe oružjem, od informacijskog rata i bilo kakvih provokacija, od napuhavanja govora mržnje u medijima, od promicanja rasizma i diskriminacije na nacionalnoj, kulturnoj, jezičnoj i vjerskoj osnovi pripadnosti, od legaliziranja i slanja plaćenika.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare