Svijet

Ukrajinci tvrde da će ih napasti još jedna država. “Bjeloruski oficiri i vojnici ne žele igrati ulogu ruskih plaćenika”

Na temelju “dostupnih informacija”, komanda brigade padobranaca iz ruske saveznice Bjelorusije dobilo je naredbu za prelazak granice s Ukrajinom, prenosi Sky News.

Nakon prijelaza bit će izdana borbena zapovijed, navodi se, bez navođenja konkretnog datuma.

Također se dodaje da je moral bjeloruskih vojnika “izuzetno nizak”, uz napomenu: “Oficiri i vojnici ne žele igrati ulogu ruskih plaćenika.”

Strah je na ukrajinskoj strani da bi Bjelorusija mogla poslati vojnike kako bi poduprla invazione snage ruskog predsjednika Vladimira Putina čije trupe sporo napreduju, suočene sa žestokim ukrajinskim otporom.

Međutim, američki zvaničnik naveo je ranije da nema naznaka da Bjelorusija raspoređuje vojnike u Ukrajinu.

Aleksandar Lukašenko, bjeloruski čelnik, koji svoj politički opstanak duguje ruskom kolegi Putinu, već je dopustio da se njegova terotiroja koristi kao lansirna platforma za ruske projektile i trupe u Ukrajinu.

Međutim, slanje bjeloruskih snaga bio bi značajan korak i označio bi produbljivanje rata.

Ukrajinska vojska navodi da se 38. zračno-desantna jurišna brigada bjeloruskih oružanih snaga nalazi u šumovitom području na bjeloruskoj strani granice.

“Prema dostupnim informacijama, komanda jedinice dobila je naredbu za prelazak granice s Ukrajinom”, navodi se iz ukrajinske vojske.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare