Svijet

Ukrajinci uvjereni da su ubili ruskog generala. Otkriveno i kako su došli do ove informacije

Ukrajinska vojna obavještajna služba javlja da je u borbama oko Harkiva poginuo 45-godišnji ruski general Vitalij Gerasimov, veteran borbi u Čečeniji i Siriji, koji je 2014. sudjelovao i u ruskoj okupaciji poluotoka Krima.

General-major Gerasimov je bio zamjenik zapovjednika 41. armije, a ubijeno je i ranjeno još nekoliko viših časnika ruske vojske, prenosi “Jutarnji list”.

Zanimljivo je kako su Ukrajinci došli do ovih podataka. Naime, kako piše “Guardian”, ukrajinski obavještajci su presreli telefonski razgovor dvojice FSB-ovih (Savezna sigurnosna služba Ruske Federacije) agenata tokom kojeg su komentirali Gerasimovu smrt.

FSB-ovi agenti su također tokom razgovora ustvrdili kako sigurni komunikacijski kanali unutar Ukrajine više ne funkcioniraju, što potvrđuje nagađanja da ruska vojska ima brojne logističke i tehničke probleme na terenu.

Rusija još nije komentirala tu vijest, a ako je točna, ovo je drugi ruski general koji je poginuo tokom napada na Ukrajinu. Prvi je u Ukrajini ubijen general Andrej Suhovecki, zapovjednik ruske 7. zračne divizije, koja je također veteran borbi u Siriji.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare