Svijet

Ukrajinci zapeli u tvornici Azot, Rusi uništavaju mostove: Civilima ostao jedan način za bijeg

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij je rekao da se ukrajinski branitelji srčano bore za svaki metar grada Sjeverodonjecka, piše Reuters.

Ruski su vojnici uništili još jedan most na rijeci Severski Donjec koji Severodonjeck povezuje s obližnjim mjestima. Civili koji se nalaze u gradu sada isti mogu napustiti na jedan jedini način.

Severodonjeck postao je epicentar borbe za kontrolu nad Donbasom, regijom na istoku Ukrajine. Rusi za zauzeli većinu grada čije su pojedine dijelove razrušili tijekom sukoba s Ukrajincima, prernosi "Jutarnji list".

"Nije se promijenio ključni taktički cilj okupatora: pritišće Severodonjeck, tamo traju žestoke borbe za svaki metar", rekao je Zelenskij te dodao da Rusija u Donbas pokušava poslati rezerviste.

Ukrajinski je predsjednik rekao da je fotografija 12-godišnjaka koji je ranjen u ruskom napadu postala slika Rusije koju će svijet pamtiti.

"To neće biti ni Petar Veliki, ni Lav Tolstoj, nego djeca koja su ubijena i ozlijeđena u ruskim napadima", rekao je Zelenskij, referirajući se na izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je prošle sedmice rat u Ukrajini usporedio s naporima koje je Petar Veliki uložio kako bi u 18. stoljeću zauzeo teritorij koji je kontrolirala Švedska.

Guverner Luhanske oblasti Serhij Hajdaj je rekao da se ruske i ukrajinske snage u Sjeverodonjecku još uvijek bore od ulice do ulice. Ukrajinci kontroliraju jednu industrijsku zonu u gradu te tvornicu kemikalija Azot u kojem se trenutno skriva više stotina civila.

"Oko 500 civila nalazi se na području tvornice Azot u Sjeverodonjecku. Među njima je 40 djece. Vojska povremeno nekoga uspije evakuirati iz tvornice", rekao je Hajdaj.

Hajdaj je rekao da su Rusi uništili most na rijeci Severski Donjec koji povezuje Severodonjeck i Lisičansk. Od tri mosta koji povezuju te gradove, samo je jedan još uvijek čitav.

"Ako se u napadima i taj most sruši, grad će zaista biti odsječen. Severodonjeck se neće moći napustiti pomoću vozila", rekao je Hajdaj te istaknuo da nema dogovora o prekidu vatre i uspostavljanju evakuacijskih koridora.

Hajdaj je rekao da je šestogodišnje djece ubijeno tokom ruskog raketiranja Lisičanska.

Ako padne Sjeverodonjeck, Rusija će se približiti jednom od ciljeva svoje "posebne vojne operacije".