Svijet

Ukrajinska stranica sa zarobljenim vojnicima šokirala Rusiju: ‘Nisam imala pojma da je tamo! Koriste ga kao topovsko meso’

Ukrajinski dužnosnici objavili su desetke videa na kojima su, kako tvrde, zarobljeni ruski vojnici tokom četvrtog dana brutalnih borbi u Ukrajini, navodi britanski The Guardian u tekstu o reakciji porodica zarobljenog ruskog vojnika na video u kojem se pojavljuje.

U jednom od video snimaka objavljenih tokom nedjelje ujutru na kanalu društvene mreže Telegram pod nazivom ‘Nađi svoje’, koji je kreiralo ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova, vidno ranjeni vojnik identificirao se kao Leonid Paktišev, zapovjednik snajperske jedinice bazirane u području Rostova.

Telegramov kanal, koji je započeo s emitiranjem u subotu, objavio je brojne video snimke i fotografije zarobljenih ruskih vojnika, što je dovelo do burnih reakcija njihovih porodica koje govore da su bile šokirane saznanjem o sudjelovanju njihovih voljenih u invaziji na Ukrajinu.

The Guardian je razgovarao s tri člana obitelji koji su potvrdili Paktiševljev identitet i kazali da su bili šokirani i zgroženi kada su, gledajući snimku, shvatili da je njihov voljeni zarobljen.

“Dobila sam video s mojim zarobljenim bratom u 2 sata u noći. Bila sam u potpunom šoku. Nisam imala nikakvu ideju da se bori tamo, rekla je Jelena Polivceva, sestra zarobljenog Paktiševa.

U videu Paktišev, rodom iz Mezdurečenskija, gradića na zapadu Sibira, govori kako je vodio tim od tri snajperista.

Rusija do sada nije komentirala objavljene video snimke i otkrila je jako malo informacija o stanju vlastitih vojnika koji se bore u Ukrajini. Rusko ministarstvo odbrane je u nedjelju navečer po prvi puta priznalo da ima “mrtvih i ranjenih vojnika među našim drugovima“, ali dodajući da “broj uništenih (ukrajinskih) nacionalista za sada preteže nad brojem ruskih gubitaka“.

Upitana o bratovu sudjelovanju u ničim izazvanoj ruskoj invaziji na Ukrajinu, Polivceva je rekla da nije “kompetentna“ procjenjivati odluke “vrhovnog zapovjednika“. Ali, kazala je da se nada da će borbe uskoro prestati.

“Niko to ne treba, niti Ukrajina niti Rusija. Vjerujem da možemo doći do sporazuma na miroljubiv način kako naši sinovi, braća i očevi ne bi morali umrijeti”, rekla je Polivceva.

Polivceva je zadnji puta razgovarala s bratom tokom novogodišnjih praznika. Rođendansku čestitku mu je poslala na društvene mreže u četvrtak, na dan kada je započela invazija, a on navršio 28 godina.

Ukrajina požuruje članove obitelji zarobljenih Rusa da ih kontaktiraju i protestiraju protiv uključenosti njihove zemlje u rat.

Još jedan član obitelji zarobljenog Paktiševa koji je tražio da ne bude imenovan, iskazao je ogorčenje zbog mladićeva sudjelovanja u ratu.

“Kako se drugačije osjećati?! Mladići su bačeni kao topovsko meso, i, što je najvažnije, zašto? Za palaču u Geleždiku? – rekao je član obitelji, referirajući se na palaču na Crnom moru koju su ruski neovisni novinari povezali s Vladimirom Putinom.

Taj član obitelji je kazao kako je tokom noći dobio poruku na društvenoj mreži Vkontakt kojom je informiran o zarobljavanju zajedno s pripadajućim videom.

Poruka koju su vidjeli novinari The Guardiana kaže: “Dobra večer, primite pozdrav ukrajinskog naroda. Želim vas usrećiti informacijom da vam je bliska osoba još uvijek živa. Izađite i protestirajte, zbacite svoju vladu prije nego vas sve pokopamo u ukrajinskoj zemlji. Prokleti bili i gorjeli u paklu. Slava Ukrajini!“

Dmitri Seljanin, treći Paktišev rođak s kojim je The Guardian razgovarao, kaže da ne može doći sebi od trenutka kada je saznao za rođakovo zarobljavanje.

“On je snajperist, a snajperisti nisu omiljeni među neprijateljima. U videu ne vidimo ostale snajperiste iz njegove grupe, ne znamo što se dogodilo s njima. Možemo samo nagađati što će učiniti Leonidu – rekao je Dmitri.

Dodao je da je obitelj kontaktirala ruska vlast u nedjelju poslijepodne. – Samo su pitali za par detalja o njemu, ništa specijalno – kazao je Dmitri.

Drugi izvještaji također govore o iznenađenju i osjećaju nesigurnosti porodica ruskih vojnika zbog sudjelovanja njihovih najmilijih u ratu.

U subotu je neovisna TV Dozhd objavila intervju u kojem vidno potreseni otac mladog ruskog vojnika kaže da ne želi da njegov sin postane “topovsko meso“, negirajući bilo kakvo ranije saznanje o sudjelovanju njegova sina u konfliktu u Ukrajini.

“Pronađi svoje“, kanal društvene mreže Telegram objavio je brojne fotografija ruskih vojnika ubijenih u akciji. Jedan od savjetnika Volodimira Zelenskog, ukrajinskog predsjednika, rekao je u subotu da je oko 3500 ruskih vojnika poginulo ili je ranjeno tijekom ruske invazije na Ukrajinu.

“Mislite li da ću ga ikada više vidjeti živog?”, pitala je Jelena o svom bratu, Leonidu Paktiševu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare