Sport

Ukrajinski mediji: Bosno i Hercegovino, da li zaista želiš igrati protiv nacionalnog tima terorističke države?

Dogodilo se, reprezentacija BiH najavila je prijateljsku utakmicu s reprezentacijom Rusije u St. Peterburgu. Utakmica bi se trebala odigrati 19. novembra, ovako tekst o predstojećem meču nogometnih reprezentacija Rusije i BiH započinje ukrajinski portal tribuna.com.

Tribuna se oglasila i na Instagramu:

“Bosno i Hercegovino, da li zaista želiš igrati protiv nacionalnog tima terorističke države?”, navodi se u objavi koju prate fotografije ruskog razaranja Ukrajine.

Tribuna piše da je ruski savez poslao pozivnicu za prijateljsku utakmicu, a da se UEFA tome nije protivila.

Prenijeli su i prepisku RFS-a, N/FS BiH i UEFA-e.

U samom pismu RFS “prenosi čestitke i poštovanje te poziva savez na odigravanje prijateljske utakmice” u novembru, uz potpis v.d. glavnog sekretara RFS Maksima Mitrofanova.

Poziv za prijateljski meč Rusije i BiH

Nogometni savez BiH obratio se za pojašnjenje UEFA-i, odakle su dobili odgovor da takva utakmica navodno ne krši ništa.

“Ovim potvrđujemo da UEFA nema ništa protiv odigravanja prijateljske utakmice Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine protiv Ruskog nogometnog saveza na teritoriji Ruske Federacije. Zaista, prijateljske utakmice nisu u nadležnosti i odgovornosti UEFA-e. Stoga, bilo kakva potvrda o održavanju i učešću u takvoj prijateljskoj utakmici ne utječe i ne krši odluku Izvršnog odbora UEFA-e o suspenziji ruskih ekipa iz UEFA-inih takmičenja”, navodi se u pismu i dodaje da UEFA nije odgovorna za bilo kakva pravna pitanja u vezi sa sigurnošću održavanja meča i putovanja.

Mišljenje UEFA-e o prijateljskom meču Rusija – BiH

“Agresivni komentari” Bosanaca i Hercegovaca

Društvene mreže Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine odmah su eksplodirale od bijesa zbog ove situacije. Među naprosto agresivnim komentarima ima i onih koji opravdano izražavaju nezadovoljstvo djelovanjem Saveza. A njih je osjetno više od onih koji bi podržali takvu odluku, piše ukrajinski portal.

Tribuna je objavila i poruke bijesnih navijača BiH na Twitteru i Facebooku.

Amila Karačić: “Nadam se da će vas svi (igrači i navijači) bojkotirati dok budete donosili odluke na čelu saveza.”

Komentar korisnika Emmet Murphy: “Je li ovo istina? Odvratno i sramotno. Nadam se da će svijet zapamtiti ovu odluku i da ćete se na nju podsjećati u svakoj utakmici u budućnosti.”

Odgovor @Ultimate_Chef: “Trebate znati da nijedan Bosanac ne podržava ovu odluku. Srbi vode naše udruženje i oni ruše sve”.

Snow: “Stoko kriminalna, ovo je udar na ugled zemlje u svijetu, u jeku agresije na Ukrajinu vi ste prijatelji s Rusijom… Neka se s vama igraju pravoslavna braća iz Sumyja” (selo u Harkovskoj oblasti – op.a).

Bosanska historija: “Sram vas bilo. Zločinačka organizacija koju predvode zločinci i negatori genocida”

Drugi: “Možda ste prihvatili ponudu jer ste idioti, ali vidjet ćemo hoćete li igrati.”

AladinLegenda: “Slava Bosni – Slava Ukrajini… Rusija je teroristička država”

Facebook

Dino Delić: “Reprezentativac koji prihvati poziv za ovu prijateljsku utakmicu može slobodno zaboraviti podršku navijača i to će mu biti posljednja utakmica u dresu reprezentacije ako ode.”

Edin Solak: „Odlično. Maske su pale, sada je jasno (a znalo se od početka) da je ovaj predsjednik dio srpskog projekta uništavanja reprezentacije BiH. Sram vas bilo, tim više što je izglasano i rukama bh. članova. Od kojih smo, naravno, navikli da se prodaju za male novce. Sve zahtijeva veliko ponovno pokretanje.”

Nermin Kadić: „Nadam se da postoji institucija na ovom svijetu koja će stati na kraj nogometu u Bosni i Hercegovini. Jer mi kao navijači nismo sposobni za to.”

Admir Mešković: „Što se čudite!? Ko je predsjednik Saveza i koja je njegova svrha? Moramo pokazati svijetu da smo uz Rusiju i da smo protiv EU. Sve to ima za cilj okrenuti ih protiv nas. Originalnost Bosanaca nikad ne nestaje, pa ni u sportu“

Također, na Twitteru se često spominjao tweet iz 2021. godine bivšeg bosanskohercegovačkog golmana i igrača Evertona Asmira Begovića o stanju u savezu. Osvrnuo se tada i na nedostatak navijača na utakmicama reprezentacije, no čini se da ovaj opis prilika u tamošnjem savezu vrlo prikladno objašnjava ovu odluku:

“Tačno. Savezom upravljaju kriminalci. Viko, Miske, Petev, banda agenata. Umjesto da budemo nogometni tim koji ujedinjuje zemlju, postali smo eBay stranica za punjenje džepova kriminalaca.”

Ukrajinski portal opisao je čelnika Nogometnog saveza BiH Vicu Zeljkovića kao nećaka političara (Milorada Dodika) koji se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Zeljković i Dodik

“Činjenica je da je sadašnji šef saveza Vico Zeljković iz Republike Srpske. A to nije jednostavno – on je nećak lidera tog entiteta u BiH Milorada Dodika, koji je sada član Predsjedništva države. Istovremeno, Dodik je broj žrtava masakra u Srebrenici nazvao “preuveličanim”, a sankcionisan je i za poticanje neprijateljstva između Srba i Bošnjaka”, piše ukrajinski portal.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare