Svijet

Ukrajinski piloti: “Bajraktar dronovi su beskorisni u Donbasu, dajte nam F-16”

Mnogobrojni ruski protuzračni odbrambeni sistemi u istočnoj Ukrajini sve više ograničavaju učinkovitost ukrajinskih bespilotnih letjelica, potkopavajući važnu ukrajinsku sposobnost u ratu, piše američki Institut za proučavanje rata. Jack Detsch iz časopisa Foreign Policy citirao je nekoliko anonimnih ukrajinskih dužnosnika i vojnog osoblja koji tvrde da su ukrajinske snage uglavnom zaustavile korištenje turskih bespilotnih letjelica Bajraktar, koje su se s velikim učinkom koristile ranije u ratu, a sve zbog poboljšanja ruskih sposobnosti protuzračne odbrane.

Također, ukrajinski dužnosnici su navodno sve više zabrinuti da bi i američki dronovi Gray Eagle, za koje se pričalo da bi ih SAD mogao donirati Kijevu, također bili lako mete za ruske sisteme protuzračne odbrane iznad Donbasa.

O tome su javno govorili i dva ukrajinska pilota koji su ‘otvorili dušu’ za War Zone. I oni su priznali da su turski Bayraktari praktični beskorisni kada ih se suoči sa sve snažnijom ruskom protuzračnom odbranom te su jasno stavili do znanja da su više zainteresirani za bilo kakav plan kojim će ih se trenirati na modernijim zapadnim borbenim avionima, poput F-16 američke proizvodnje. Čini se da njihovi komentari upućuju na širu raspravu koja je sada u toku između pilota i višeg vodstva o prioritetima kada je u pitanju jačanje ukrajinskih zračnih snaga.

Ukrajinske snage su navodno smanjile operacije na 20 do 30 letova dnevno i suočavaju se s nedostatkom raspoloživih aviona za aktivne pilote. Ruske snage vjerovatno daju prednost raspoređivanju protuzračne odbrane u istočnoj Ukrajini kako bi anulirali operacije ukrajinskih letjelica te zaštitili artiljerijskih sistema na koje se ruske snage oslanjaju kako bi ostvarile napredak, piše Institut za proučavanje rata. Međutim, ukrajinske zračne snage i naoružane bespilotne letjelice i dalje su aktivne na drugim dijelovima fronta, pa su tako proveli nekoliko uspješnih napada na ciljeve u Hersonskoj oblasti prošle sedmice.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare