Svijet

Ukrajinski rat: Hoće li Putin zaista upotrijebiti taktičko nuklearno oružje?

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je spreman upotrijebiti nuklearno oružje za odbranu ruske teritorije, povećavajući strah da bi mogao zaista iskoristiti malo, odnosno “taktičko” nuklearno oružje u Ukrajini.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden, kao reakcija na ove riječi, upozorio je Putina da bi to bila najozbiljnija vojna eskalacija od Drugog svjetskog rata.

Taktičko nuklearno oružje jesu male nuklearne bojeve glave i sistemi namijenjeni za upotrebu na bojnom polju ili za ograničeni napad. Osmišljeni su za uništavanje neprijateljskih ciljeva u određenom području bez izazivanja većih radioaktivnih padavina.

Može se ispaliti i sa broda

Najmanje taktičko nuklearno oružje može imati jednu kilotonu ili manje (ekvivalent 1.000 tona eksplozivnog TNT-a). Najveće može imati i do 100 kilotona. Strateško nuklearno oružje je veće (do 1.000 kilotona) i lansira se na veće udaljenost.

Uporedbe radi, atomska bomba koju su SAD bacile na japansku Hirošimu 1945. imala je 15 kilotona.

Koje taktičko nuklearno oružje ima Rusija? Prema američkim obavještajnim službama, Rusija ima oko 2.000 taktičkih nuklearnih glava.

One se mogu postaviti i lansirati sa različitih vrste oruđa koja se inače koriste za konvencionalne eksplozive, poput krstarećih projektila i artiljerijskih granata. Taktičko nuklearno oružje također se može ispaljivati ​​iz aviona i brodova – kao protubrodske rakete, torpeda i dubinske bombe.

SAD tvrdi da je Rusija nedavno uložila velika sredstva u ovo oružje kako bi poboljšala domet i preciznost. Taktičko nuklearno oružje nikada nije korišteno u sukobu.

Nuklearne sile poput SAD-a i Rusije otkrile su da je jednako efikasno uništavati ciljeve na bojnom polju korištenjem modernog konvencionalnog oružja.

Osim toga, niti jedna nuklearno naoružana država dosad nije bila voljna riskirati pokretanje sveopćeg nuklearnog rata korištenjem taktičkog nuklearnog oružja.

Međutim, Rusija bi mogla biti spremna koristiti manje taktičko oružje nego veće strateške projektile.

“Oni to možda ne vide kao prelazak velikog nuklearnog praga”, kaže dr. Patricia Lewis, voditeljica programa međunarodne sigurnosti u think tanku Chatham House.

Kaže da ne blefira

“Mogli bi to vidjeti kao dio svojih konvencionalnih snaga.”

Jesu li Putinove nuklearne prijetnje pravi razlog za brigu?

U februaru 2022., uoči invazije na Ukrajinu, ruski predsjednik stavio je ruske nuklearne snage u “posebnu borbenu pripravnost” i održao nuklearne vježbe visokog profila.

Nedavno je rekao:

“Ako teritorijalni integritet naše zemlje bude ugrožen, bez sumnje ćemo upotrijebiti sva raspoloživa sredstva da zaštitimo Rusiju i naš narod. Ovo nije blef.”

Rusija planira pripojiti regije južne i istočne Ukrajine koje je okupirala nakon održavanja samozvanih referenduma. Putin kaže da je spreman braniti “teritorijalni integritet” regija “svim sredstvima”.

Američki obavještajci to vide kao prijetnju Zapadu da ne pomaže Ukrajini u pokušaju ponovnog preuzimanja ovih regija, a ne kao znak da on planira nuklearni rat.

No, drugi se brinu da bi Rusija, ako pretrpi daljnje neuspjehe, mogla doći u iskušenje da upotrijebi manje taktičko oružje u Ukrajini kao “promjenu igre”, da prekine zastoj svojih trupa ili izbjegne poraz, prenosi BBC.

James Acton, nuklearni stručnjak pri “Carnegie Endowment for International Pace” u Washingtonu, kaže:

Upozorenje Bidena

“Opravdano sam zabrinut da bi u tim okolnostima Putin mogao upotrijebiti nuklearno oružje – najvjerovatnije na terenu u Ukrajini kako bi prestrašio sve i postigao svoj cilj. Nismo još na toj tački.”

Američki predsjednik Biden upozorio je Rusiju da ne koristi nuklearno oružje u ratu u Ukrajini.

Govoreći za CBS News, Biden je rekao da bi takva akcija “promijenila lice sukoba kao ništa drugo od Drugog svjetskog rata”, dodajući:

“To će biti posljedično.”

Teško je predvidjeti kako bi SAD i NATO odgovorili na bilo kakvu nuklearnu upotrebu. Možda ne žele dalje eskalirati situaciju i riskirati sveopći nuklearni rat, ali bi također mogli povući crtu.

No, Rusiju bi od korištenja taktičkog nuklearnog oružja mogla odvratiti i druga sila – Kina.

“Rusija uveliko ovisi o kineskoj podršci”, kaže dr. Heather Williams, nuklearna stručnjakinja na Kings Collegeu u Londonu.

“No, Kina ima nuklearnu doktrinu „bez prve upotrebe“. Dakle, ako bi Putin upotrijebio nuklearno oružje, Kini bi bilo nevjerovatno teško stati uz njega. Vjerojatno bi izgubio Kinu.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare