Svijet

Ukrajinsku djevojčicu Moskva regrutirala za propagandu: Kiri su ubili oca, a ona je ranjena. Mogla bi završiti u ruskom sirotištu

Prije nego što je krenula ruska invazija na Ukrajinu, Kira Obedinska bila je radosna, voljena 12-godišnja djevojčica. Sada je siroče, povrijeđena i sama u bolnici pod ruskom kontrolom na istoku Ukrajine.

Njena majka je umrla kada je Kira bila beba, a njenog su oca, bivšeg kapetana ukrajinske vaterpolske reprezentacije, 17. marta upucali i ubili ruski vojnici. Nekoliko dana kasnije Kira i očeva djevojka pokušale su pješice pobjeći iz grada sa susjedima, no naletjele su na nagaznu minu.

Njen djed se boji da je više nikada neće vidjeti

Kira je zadobila povrede zbog mine i prebačena je u bolnicu u regiji Donjeck, koju kontroliraju separatisti koje podržava Moskva. Njen djed Oleksander se boji da je više nikada neće vidjeti. Rekao je da ga je nazvao dužnosnik iz te regije i kazao da dođe po Kiru, no tamo je zbog rata nemoguće otputovati.

Nakon toga je kontaktirao bolnicu te su mu rekli da će Kiru najvjerovatnije poslati u sirotište u Rusiji, piše CNN.

Kira u Mariupolju prije rata

Ruske vlasti su saopćile da su pomogle preko granice na sigurno prevesti najmanje 60.000 Ukrajinaca. No ukrajinska vlada tvrdi da je oko 40.000 njih premješteno protiv svoje volje, navodeći da se zapravo radilo o otmici i prisilnoj deportaciji.

“Želimo znati šta im se dogodilo, kako su”

Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice rekao je da je od 24. februara, kada je ruska vojska napala Ukrajinu, više od 433.000 ukrajinskih izbjeglica stiglo u Rusiju. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij kazao je za CNN da ruske vlasti prisiljavaju građane Mariupolja da pobjegnu u Rusiju.

“Nekoliko hiljada, desetaka hiljada bilo je prisiljeno evakuirati se u smjeru Ruske Federacije i ne znamo gdje su, nisu ostavili nikakav dokumentirani trag. A među njima je nekoliko hiljada djece. Želimo znati šta im se dogodilo, kako su u zdravstvenom smislu. Nažalost, o tome nemamo nikakvih informacija “, rekao je Zelenskij.

Moskva je za tvrdnje o prisilnim deportacijama kazala da su laži i da je Ukrajina ta koja ometa pokušaje da se ljudi evakuiraju na sigurno u Rusiju.

Filtracijski logori

CNN je razgovarao s deset Ukrajinaca, među kojima su i stanovnici Mariupolja, koji su rekli da su imali samo dvije opcije: otići u Rusiju ili umrijeti. Mnogi su kazali da su ruski vojnici i vojnici DPR-a odlazili u skloništa i naređivali onima koji se tamo skrivaju da ih odmah napuste.

Kira sa djedom

Ukrajinski i američki dužnosnici te neovisne organizacije za ljudska prava su također naveli da su ruske i separatističke trupe procesuirale na desetke tisuća ukrajinskih civila kroz takozvane “filtracijske logore”, gdje su ih vojnici pregledali, oduzeli im dokumente i zatim poslali u Rusiju.

I Kiri su oduzeti dokumenti

Oleksander je rekao da su Rusi oduzeli i Kirine dokumente te da joj namjeravaju izraditi nove u Rusiji.

Ruski mediji objavili su snimak na kojoj Kira radosno priča o tome kako ponekad smije nazvati svog djeda. Jedan ruski TV voditelj je komentirao kako je to dokaz da ona nije oteta.

Njen djed je u međuvremenu dobio poruku od Kire u kojoj mu ona govori da ne plače. Pritom djevojčica koja je izgubila svoju porodicu, svoju slobodu i svoj dom u ratu nije mogla zaustaviti vlastite suze.

“Nisam te tako dugo vidjela. Dođe mi da plačem”, kazala mu je.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare