Svijet

Ulazak u Al-Aksu dozvoljen samo vakcinisanim Palestincima

Izraelske vlasti donijele su odluku da u petak ograniče Palestincima ulazak u kompleks džamije Al-Aksa, dozvolivši to samo osobama koje su potpuno vakcinisane protiv koronavirusa.

Izrael je prvobitno odobrio stotinama Palestinaca iz okupirane Zapadne obale da s posebnim dozvolama uđu u Al-Quds (Jerusalem), kako bi obavili prvi džuma namaz u mjesecu ramazanu.

Vlasti su, međutim, propisale da oni koji žele obavljati molitvu moraju biti u potpunosti vakcinisani protiv bolesti COVID-19, što je spriječilo hiljade ljudi da obave svoju vjersku dužnost.

Na Zapadnoj obali nije dostupna dovoljna količina vakcina, jer je je vakcinisanje ograničeno samo na osobe s hroničnim bolestima i one starije od 60 godina, navodi palestinsko Ministarstvo zdravstva.

PROČITAJTE  Grčka uvodi obaveznu vakcinaciju za starije od 60 godina

Na kontrolnom punktu Qalandia eskalirali su sukobi između Palestinaca i izraelske policije, jer većina Palestinaca ne može dobiti vakcinu.

“Spriječeni smo da uđemo u Jerusalem i da klanjamo u Al-Aksi. Izrael se poziva na vakcinu protiv koronavirusa kako bi ograničio vjernike da uđu u kompleks Al-Akse i isprazne ga kako bi ga kontrolisali. Zahtijevamo međunarodnu i intervenciju grupa za zaštitu ljudskih prava da odvrate državu okupatora”, izjavila je Palestinka Samya Abdel-Aziz.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a, s druge strane, Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Jerusalema nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

PROČITAJTE  Farmaceutski giganti tvrde da već rade na vakcini protiv omikrona: 'Možemo je proizvesti za 100 dana!'

Nakon Mesdžidul-harama u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće najvažnije mjesto za muslimane.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare