Zdrava hrana

Ulazite u godine i metabolizam usporava? Četiri namirnice totalno mijenjaju energiju

Približavate se ili ste napunili 50 godina i sve vam je odjednom došlo na naplatu, ako i nije sad možda je i ranije?

No, svjesni ste da morate da promijenite neke svoje navike u ishrani da bi mogli da izdržite do penzije i date sebi energije koliko vam treba, jer ipak, starost je pokucala na vrata, prenosi B92.

Kako starite, vaš metabolizam se usporava. Spori metabolizam može dovesti do umora, gubitka kose, glavobolje i povećanja tjelesne težine. Iako ne možete da promijenite neizbježno, postoje načini da pomognete u napredovanju vašeg metabolizma kako biste izbegli te situacije.

Promena navika u ishrani može biti efikasan način da osigurate da vaš metabolizam ostane stabilan, čak i nakon 50 godina, pa i da imate više energije.

Pokazalo se da kapsaicinoidi (CAP) koji se nalaze i u čili papričicama i u ekstraktima paprike imaju ulogu u poboljšanom metabolizmu.

Prema studiji "Bioscience Reports", kapsaicin — najčešći kapsaicinoid — igra ulogu u brojnim aspektima vašeg zdravlja. Konkretno, utvrđeno je da podržava metaboličko zdravlje, posebno kada je u pitanju gubitak težine kod gojaznih osoba.

Više đumbira

Prema Manakeru, pokazalo se da đumbir poboljšava termogenezu (sagorijevanje kalorija) u nekim studijama. Pokazalo se da konzumiranje đumbira ima antiinflamatorno, antihipertenzivno, senzibilizirajuće na glukozu i stimulativno dejstvo na gastrointestinalni trakt.

Štaviše, ovaj rizom može pomoći u gubitku težine kod gojaznih ljudi. To je zato što je đumbir pun prirodnih biljnih hemikalija koje funkcionišu kao antioksidansi. Njihove antiinflamatorne sposobnosti također mogu pomoći u gubitku težine.

Jedite više ovsa

Ovas i druge integralne žitarice mogu pomoći ljudima da podrže zdrav metabolizam.

U jednoj studiji, rezultati su pokazali da zamjena cijelih žitarica za rafinisane opcije može pomoći u povećanju metaboličke stope osobe u mirovanju.

Konzumiranje ovsa može vam pomoći da se duže osjećate sito, sagorijevate više masti i imate više energije.

To je zato što je sirov ovas odličan izvor otpornog skroba koji izlazi iz varenja u tankom crijevu zdravih osoba. Kada stigne do debelog crijeva, ovaj otporni skrob deluje kao izvor hrane za dobre bakterije koje žive u vašim crijevima.

Ovo pomaže da vaša mikrobna ravnoteža bude zdrava tako što obezbjeđuje bolji odnos "dobrih" i "loših" crijevnih bakterija. Zdrava crijeva imaju mnoge prednosti, kao što je održavanje apetita pod kontrolom, kao i podrška energetskom metabolizmu.

Uživajte u čokoladi

Konzumiranje čokolade bogate flavonoidima, poput tamne čokolade, može pomoći vašem metabolizmu.

Prema rezultatim studijama objavljenim 2018. godine, ljudi koji su dnevno konzumirali 2 grama tamne čokolade koja sadrži 70% kakaoa, tokom 6 mjeseci iskusili su bolje aspekte metabolizma glukoze u odnosu na osobe koje su imale 2 grama čokoladnog mlijeka za isto vrijeme.

Međutim, iako crna čokolada ima prednosti, važno je da ovu slatku poslasticu konzumirate umjereno i da budete sigurni da kupujete samo 70% kakaoa ili više; što je manji procent kakaa veći je procent dodatog šećera.

Čokolada je kalorična, a konzumiranje previše nje (kao i svih dobrih stvari) može izazvati gojenje - suprotan efekt koji želite, piše "Eat This Not That".