Svijet

Umro je Bernard Madoff, najveći prevarant u historiji. Izvarao je ulagače za 65 milijardi dolara

Bernard MAdoff, osuđen zbog toga što je vodio najveću poznatu investicijsku prevaru u historiji, umro je danas u američkom saveznom zatvoru gdje je služio 150 godina kazne, objavila je savezna zatvorska uprava.

Madoff je patio od hroničnog zatajenja bubrega i još nekoliko bolesti. Imao je 82 godine.

Berzovni mešetar odslužio je 11 od 150 godina kazne, koliko je dobio 2009. pošto se izjasnio krivim po 11 tačaka optužnice, uključujući pranje novca i prevaru. Prema procjeni, prevario je ulagače za 65 milijardi dolara.

Rođen u skromnoj porodiciu New Yorku, Madoff je izgradio bogatstvo na piramidalnoj tzv. Ponzijevoj shemi koja se počela urušavati 2008. kada je nastupila finansijska kriza i kada su ulagači tražili povrat svojeg novca.

Žrtve njegovih prevara bili su pojedinci, fondacije, penzioni fondovi i fondovi. Među njima su glumci Kevin Bacon, Kyra Sedgwick i John Malkovich, košarkaš Sandy Koufax te fondacija reditelja Stevena Spielberga.

Neke žrtve izgubile su svu imovinu, uključujući članove jevrejske zajednice koja ga je smatrala velikim filantropom, prenosi Hina.Povezani postovi: