Sport

Umro kontroverzni Italijan koji je od Parme stvorio nogometnog diva i pronevjerio 800 miliona eura

U 84. godini preminuo je Calisto Tanzi, kontroverzni italijanski biznismen i nekadašnji predsjednik nogometnog kluba Parma.

Tanzi je bio osnivač Parmalata, prehrambenog diva koji je doživio finansijski kolaps 2003. godine, u pitanju je bilo 14 milijardi dolara. Jedan od protagonista takvog raspleta bio je upravo Tanzi, osuđen zbog pronevjere od 800 miliona eura.

Tada je nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora kao jedini krivac za krah u kojemu su dioničari Parmalata i Parmatoura, odnosno ulagači u Parmalatove obveznice, njih oko 100.000, izgubili spomenutih 14 milijardi.

Sud je odbio osuditi bankare koji su, po optužbi, znali da je Parmalat u teškim gubicima, ali su ipak davali nove kredite i prodavali obveznice, znajući da će ulagači ostati kratkih rukava.

Dugo je vremena Tanzi bio u kućnom pritvoru, budući da je starijima od 70 godina u Italiji dopušteno da zatvorsku kaznu izdržavaju u vlastitom domu, osim za mafijaške i terorističke zločine. To je odlučila Berlusconijeva većina da bivši ministar odbrane i Berlusconijev odvjetnik Previti ne bi završio iza rešetaka.

Dok je Tanzi bio predsjednik Parme, pak, sudilo mu se da je preko ugovora igrača izvlačio novac iz prehrambene kompanije. Preko Sebastiana Verona 5,6 miliona dolara, preko Faustina Asprille 4,4, a preko Hernana Crespa oko dva milijuna. Na kraju se izvukao s 10.000 eura novčane kazne i šestomjesečnom zabranom rada u nogometu.

Za vrijeme njegovog upravljanja Parma je 1993. godine osvojila Kup pobjednika evropskih kupova i bila prava italijanska i evropska sila. Također, bio je i sponzor F1 momčadi Brabham za koju su vozili Niki Lauda i Nelson Piquet.