Region

Umro muškarac (36) kojem je pozlilo tokom hapšenja u Hrvatskoj. Njegovi organi spasit će 7 života

Životnu bitku izgubio je 36-godišnji M.Š.R. iz Zaprešićau Hrvatskoj kojem je prošle srijede, tokom policijske intervencije, hapšenja te pretresa u porodičnoj kući, naglo pozlilo.

Njegova majka, kada je iz KB Sveti Duh saznala da njezinom sinu više spasa nema odlučila se za vrlo humanu gestu – donirati sinovljeve organe i tako spasiti, kako piše Jutarnji, čak sedam života!

“Jučer su mog sina skinuli u bolnici s aparata čim sam potpisala za donaciju njegovih organa. Mislim da ih je ukupno osam donirano. Kako proživljavam sve ovo? Mirim se sa činjenicom da je moj sin morao umrijeti da se spase drugi ljudski životi. Iduće sedmice u utorak u 14 sati ispratit ću ga na posljednje počivalište na zaprešićkom groblju, a sada sam u fazi traženja njegove fotografije za osmrtnicu, organizacije sprovoda, pronalasku duševnog mira. Njegovi dokumenti su na policiji, nemam ništa i izvan sebe sam”, kazala je vidno shrvana majka preminulog 36-godišnjaka.

PROČITAJTE  Balkanske vojne igre: Kakvim oružjem raspolažu Hrvatska, Srbija, BiH... Jesu li nove generacije spremne za rat

Riječ je o mladiću koji je s još devetoricom, među kojima je bivši direktor zaprešićkog vrtića, osumnjičen za preprodaju šarolikog spektra droge. Kod 36-godišnjaka su u pretresu pronašli 32 grama marihuane, 0,2 grama kokaina te uređaj za vakumiranje a njegova majka se nakon svega obrušila na policiju da su neprimjereno postupali i da je zato u bolnicu završio u teškom stanju. Međutim, interna istraga MUP-a provedena odmah nakon događaja, a prema propisanoj proceduri, zaključila je da je postupanje policajaca bilo zakonito i opravdano.

“Stručni tim Ravnateljstva policije i Službe za unutarnju kontrolu MUP-a provjerama je obuhvatio taktiku postupanja, razmjernost i postupnost u primjeni policijskih ovlasti, te opravdanost i zakonitost uporabe sredstava prisile ali i činjenice i okolnosti koje su prethodile uporabi sredstava prisile kao i okolnosti nakon samog postupanja. Obavljenim izvanrednim nadzorom utvrđeno je kako su policijski službenici opravdano i zakonito uporabili sredstva prisile – tjelesnu snagu i sredstava za vezivanje nad 36-godišnjakom, sukladno odredbama članka 82., 84. i 85. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima te članka 127., 129. i 133. Pravilnika o načinu postupanja policijskih službenika, te da policijski službenici svojim postupanjem nisu prouzročili narušavanje zdravstvenog stanja 36-godišnjaka”, odgovorili su iz PU zagrebačke na upit Jutarnjeg.

PROČITAJTE  Brutalan snimak tuče u Novom Sadu tokom demonstracija

M.Š.R. je pozlilo desetak minuta nakon što su ga policajci uhapsili. Uslijedilo je to nakon što je, prema tvrdnjama policije, čim ih je vidio pod prozorom, bacio drogu u toalet i zatim pokušao pobjeći pružajući aktivni otpor. Ali nakon što su ga svladali, mladić se primirio te sjeo na kauč, a njegova mu je majka skuhala čaj. U jednom se trenutku počeo gušiti pa je policajac odmah počeo s reanimacijom sve do dolaska hitne.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare