Film

Umro Sidney Poitier, prvi tamnoputi glumac koji je dobio Oscara

U 95. godini preminuo je Sidney Poitier. Uzrok smrti nije poznat, a vijest je potvrdio Fred Mitchell, ministar vanjskih poslova Bahama. Poitier je bio prvi glumac crne boje kože koji je dobio Oscara, 1964. godine. Jedna od najpoznatijih njegovih uloga bila je ona u filmu ‘Porgy and Bess’. Sidney je bio prvi bahamski i prvi afroamerički dobitnik Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu u filmskom ostvarenju “Ljiljani u polju”.

Bio je i uspješan reditelj te je režirao niz filmova, među kojima su: “A Piece of the Action”, “Uptown Saturday Night” i “Let's Do It Again” sa Billom Cosbyjem, “Stir Crazy” sa Richardom Pryorom i Gene Wilderom i “Ghost Dad” također s Cosbyjem.

Bivši američki predsjednik Barack Obama 2009. godine mu je dodijelio najvišu počasnu američku civilnu nagradu – Predsjedničku medalju slobode. Dva puta se ženio i od 1950. do 1965. godine bio je u braku s Juanitom Hardy s kojom je dobio četvero djece, a od 1976. godine bio je u braku s Joannom Shimkus s kojom ima dvoje djece.

“Sidney Poitier. Kakav znameniti glumac. Jedinstven. Kakav predivan, graciozan, topao, stvarno kraljevski čovjek. Počivaj u miru s ljubavlju”, napisao je na Twitteru glumac Jeffrey Wright.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare