Svijet

UN: Nad Jacobom Blakeom je korištena prekomjerna sila

Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava danas je objavio da snimke pucanja na Afroamerikanca Jacoba Blakea u Wisconsinu pokazuju policijsku upotrebu “prekomjerne“ sile koja je vjerojatno diskriminatorne prirode.

Snimka pucnjave ubrzo se proširila internetom 

Pucnjava je snimljena u nedjelju, a video pokazuje kako je Blake upucan sedam puta u leđa, a sve promatra njegovo troje djece. Snimka se ubrzo proširila internetom i ponovno potaknula bijes javnosti koja je na ulicama američkih gradova od kraja svibnja kad je policajac pri hapšenju ugušio Georgea Floyda.

“Od dostupnih snimaka koje smo do ovog trenutka vidjeli, čini se da je policija koristila prekomjernu silu nad Jacobom Blakeom“, rekao je UN-ov Rupert Colville tokom virtuelnog zasjedanja u Ženevi, dodavši da ta sila nije u skladu s međunarodnim standardima.

“Čini se i da je veoma izgledno da je ta sila diskriminatorna po svojoj prirodi“, naglasio je.

“Nedovoljna i labava“ kontrola naoružanja

Colville je glasnogovornik UN-ovog ureda visoke povjerenice za ljudska prava Michelle Bachelet čiji glas nosi moralni autoritet, no ta institucija ne može primorati države da poštuju njezine preporuke.

Sedam metaka u leđa Blakea izazvali su nemire u Kenoshi u Wisconsinu gdje je tinejdžer u utorak navečer ustrijelio troje demonstranata, od kojih je dvoje umrlo.

Colville je kazao kako je to nesretni primjer “nedovoljne i labave“ kontrole naoružanja američkih stanovnika.

“Trebalo bi biti nezamislivo da 17-godišnjak izlazi na ulicu s automatskom puškom i može pucati na ljude u ovako napetoj situaciji“, zaključio je glasnogovornik.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare