Svijet

Unutar supertajne baze: Ovdje se krije oružje kojim Ukrajinci planiraju zaustaviti Rusiju

Od vojnika smo dobili upute da se skrenemo s glavnih cesta, po snijegom prekrivenim stazama dođemo do udaljenog, izoliranog mjesta i čekamo daljnje upute, piše reporter Sky Newsa Stuart Ramsay.

Vojniku je zazvonio telefon i dobio je nove zapovijedi, okrenuo nas je, a zatim oštro skrenuo udesno niz drugu stazu gdje nas je čekao automobil.

Kad smo se pojavili u njegovom retrovizoru, vozač u neopisivom automobilu je krenuo, a vojniku je rečeno da ga slijedi.

“Nikad prije nisam bio ovdje, nemam pojma kamo smo krenuli”, objasnio je.

Već su nam rekli da ne možemo snimiti ništa što bi moglo odati našu lokaciju. Nema snimanja putokaza, sela, pa čak ni stubova za struju.

Vodili su nas u supertajnu bazu usred ničega – kamp u šumi u Donjeckoj regiji u istočnoj Ukrajini. Po prvi put, jedna novinska organizacija dobila je dopuštenje da posjeti jednu od trenutno najvažnijih lokacija ukrajinske vojske.

Ovo područje, u regiji Donjeck, smatra se najboljom nadom Ukrajine u sukobu sa Rusijom

Zaustavili smo se, a zatim se povukli kroz snijeg do onoga što je izgledalo kao niz drvenih koliba skrivenih u šumi, a dim se dizao iz tankih limenih dimnjaka.

Najveća nada za odbranu Ukrajine od Rusije

Naoružani vojnik koji je stajao s unutrašnje strane zaključanih i neobično zamršenih metalnih vrtnih vrata rekao nam je da pričekamo, a zatim se javio radiom. Nekoliko minuta kasnije pustili su nas da nas dočekaju viši oficiri.

PROČITAJTE  Vučić danima najavljuje razgovor s Putinom. Sada se oglasio i Kremlj: Nemamo to u planu
Svi tenkovi su modificirani u gradu Harkovu

Unutar logora vojnici su se sastavljali u jedinice i oficiri su im davali upute. Zatim su nas otpratili kroz bazu do područja gdje je niz kosih bunkera, prekrivenih granama posječenih stabala, uronio u zemlju. Iz grana je virila ogromna cijev tenka.

Ova baza, koja se proteže miljama kroz šumu, najbolja je nada ukrajinske vojske za odbranu od ruske invazije: tenkovski bataljon u pripravnosti za borbu.

Šumska baza sadrži male drvene kolibe uz niz kosih bunkera

Ubrzo po našem dolasku vojnici su počeli uklanjati grane i tenkovski motori su zabrujali. To su tenkovi T80 B1V, pokreću ih plinskoturbinski motori koji zvuče zaglušujuće, poput mlaznih motora.

Ukrajina se priprema za sve mogućnosti

Jedan po jedan izašli su iz svojih bunkera prekrivenih snijegom i, u kakofoniji zvuka i prskanja blata, krenuli su prema otvorenoj ravnici.

Baza se proteže kilometrima kroz šumu

Kako napetost i dalje raste zbog potencijalne ruske invazije, posade tenkova prolaze intenzivnu obuku i inspekciju. Tenkovi su obično skriveni u unutar prostranih snježnih šuma.

Posade ovdje rade na taktici izbjegavanja znajući da će ih vjerojatno nadjačati sofisticiranija oprema ruskih snaga, i što je još važnije, njihov broj. Ovi tenkovi, svi modificirani u gradu Harkovu ovdje na istoku, smatraju se boljim od onih koje koriste Rusi. A ukrajinska vojska kupuje onoliko koliko može, još od separatističke pobune u Donjecku i ruske aneksije Krima 2014. godine.

PROČITAJTE  Ponos mornarice potopljen. Jesu li Rusi u tajnosti izvlačili tijela iz uništene Moskve?

Maxim Nazarenko, jedan od tenkovskih zapovjednika ovdje, rekao mi je da se pripremaju za sve mogućnosti.

Maxim Nazarenko, jedan od zapovjednika tenkovskih trupa,
rekao je da se Ukrajina priprema za sve mogućnosti

“Naša obuka je intenzivirana. Jačaju se jedinice, pojačava se nadzor nad opremom, sve se svodi na to. Osoblje se obučava, oprema se priprema. Svi su u pojačanom stanju, u pripravnosti.”

Ukrajina spremna unatoč ‘zabrinutosti’

Rekao mi je da su svjesni realnosti suočavanja s ruskom vojskom, ali da su spremni i odlučni im “dati pravi odgovor” ako ugroze urkajinski teritorij.

Stručnjaci ne vjeruju da će, ako se dogodi invazija, to biti stvarni scenarij tipa Drugog svjetskog rata,
s tenkovskim borbama na otvorenim ravnicama.

“Zabrinutosti uvijek postoje, čak i u vrijeme kada nema rata. I, naravno, ima zabrinutosti i sada. Ali da bismo je smanjili, ispunjavamo različite standarde, pripremamo se i usavršavamo svoje vještine za borbu protiv neprijatelja. To je ono što se događa. “

Gledamo kako tenkovi sijeku zemlju, manevrirajući iz svojih skrovišta kroz blato, led i snijeg. Ovdje je već prilično zaleđeno – obje vojske bi se lako mogle zaglaviti.

Stručnjaci ne vjeruju da će, ako se dogodi invazija, to biti stvarni scenarij tipa Drugog svjetskog rata, s tenkovskim borbama na otvorenim ravnicama.

Taktika i raketni sistemi sada su vrlo različiti. Ali u trenutnoj neizvjesnosti ne može se isključiti apsolutno ništa.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare