Nauka

Uočen nepoznati objekat sa snažnim magnetnim poljem. Astronomi: Bilo je sablasno – blizu nam je

“Misteriozni” objekat koji je samo 4.000 svjetlosnih godina udaljen od Zemlje ne nalikuje ničemu ikada prije viđenom u svemiru, rekli su astronomi, piše Independent.

Spekuliše se da bi nepoznati objekt koji ima snažno magnetsko polje mogao da bude neutronska zvijezda ili bijeli patuljak.

Dok se brzo okretao u svemiru, ogromni nalet zračenja bljesnuo bi ka posmatračima tri puta na svakih sat, postavši tako jedan od najsvjetlijih objekata na noćnom nebu.

“Ovaj objekt se pojavljivao i nestajao u periodu od nekoliko sati tokom naših posmatranja”, rekla je Natasha Harley Walker iz Međunarodnog centra za istraživanje radio-astronomije, koja je vodila istraživanje.

“To je bilo potpuno neočekivano. Bilo je nekako sablasno za astronoma jer na nebu ne postoji ništa što bi se tako ponašalo. I stvarno nam je prilično blizu – udaljeno je oko 4.000 svjetlosnih godina. Nalazi se u našem galaktičkom dvorištu”, rekla je astrofizičarka.

PROČITAJTE  Papa Franjo pozvao glavne svjetske čelnike da "slušaju Zemlju i siromašne"

Dodala je da se posmatranja podudaraju s predviđenim astrofizičkim objektom nazvanim “magnetar ultra dugog perioda”.

“To je vrsta sporo rotirajuće neutronske zvijezde za koju se predviđa da teoretski postoji”, rekla je, dodajući da niko nije očekivao da će ih direktno otkriti jer se pretpostavljalo da se ne mogu vidjeti tako jasno.

“Nekako pretvara magnetnu energiju u radiovalove mnogo efikasnije od svega što smo prije vidjeli”, dodala je.

Objekt je pomoću teleskopa Murchison Widefield Array otkrio student Tiron O'Doerti, u zaleđu Zapadne Australije.

“Zanimljivo je što se izvor koji sam identifikovao prošle godine pokazao tako posebnim objektom. Široko vidno polje i ekstremna osjetljivost MWA-a savršeni su za snimanje cijelog neba i otkrivanje neočekivanih pojava”, poručio je.

PROČITAJTE  Fascinantno otkriće: Ovo je prva slika supermasivne crne rupe u centru naše galaksije

Postoji široka lepeza različitih objekata u svemiru koji se pale i gase, a astronomi ih nazivaju “prolazni procesi”. Obično potiču od smrti masivne zvijezde ili treperavih ostataka koji ostaju kada se to dogodi.

Mogu da idu brzo – poput neutronske zvijezde, koja se zove pulsar, a može da se pali i gasi unutar milisekunde ili sekunde. Također, mogu da se pojavljuju tokom nekoliko dana i nestaju nakon nekoliko mjeseci, kao u slučaju supernova. Ali nešto u sredini, kao novi objekt, je veoma neobično.

“Više detekcija će reći astronomima da li je ovo bio redak jednokratni događaj ili velika nova populacija koju nikada ranije nismo primijetili”, rekla je dr. Harley Walker.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare