Tehnologija

“Upališ to svjetlo – i nema korone!”

Ako se poslušaju prodavači specijalnih “svjetiljki za dezinfekciju” prizvođača Philipsa, Osrama ili drugih, s virusom korone se lako može izaći na kraj: umjesto s hemikalijama već odavno se može dezinficirati i ultravioletnom svjetlošću kratkog spektra (UV C, valne dužine od 100 do 280 nm), piše DW.

Virusi, bakterije i mikrogamad svake vrste, na bilo kojoj površini, u zraku, pa čak i u vodi – za samo par sekundi oni više nisu problem. Jer zračenje tog oblika “crnog svjetla” razara genetski kod mikroorganizama.

Tehnologija postoji već odavno: tako se dezinficiraju čak i voda za piće, vozila hitne pomoći i proizvodne trake u industriji gdje je to potrebno. Naravno, virusima nema života ni u zraku osvijetljenom takvom svjetlošću. Ko onda ne bi kupio takvu lampu – pa čak i ako malo više košta? Jer sad, po ljeti, su se mogli otvoriti prozori kako bi eventualni virusi u prostoriji izašli van, po zimi će jedva biti moguće održati donekle svježi zrak u uredima ili učionicama.

Posao stoljeća!

I doista, navala je golema: kompanija Signify (do prije dvije godine je to bio ogranak Philips Lights) proizvodi osam puta više takvih svjetiljki nego prije pandemije. Kako se virus počeo širiti ovog proljeća, tako su i u toj nizozemskoj tvrtki odmah ponudili “novu kolekciju” svojih proizvoda, kako za kućanstva tako i za poslovne prostore.

Postoji maleni “problemčić” s UV C lampama: svjetlosti tog spektra na Zemljinoj površini ima veoma malo – većinu proguta zaštitni sloj atmosfere. Osim toga, ta svjetlost doduše uništava genetski kod virusa, ali dokazano uništava i naš. Liječnici i dermatolozi ne upozoravaju bez razloga da se ne treba previše izlagati suncu, i to malo UV C svjetla može biti itekako opasno.

Ono se doista koristi u industriji, ali se pomno pazi da se takvim svjetlom ne ozrače i ljudi. Ali u Signifyu imaju ideju: nude posebne lampe koje će tu svjetlost zračiti prema stropu. Kako će zrak kružiti prostorijom, tako će dospjeti i u to područje i vraćati se nazad korisnicima bez virusa. U Aziji i Americi se to već masovno koristi, jedino su Evropljani oprezni s tom tehnologijom, žali se Christian Goebel iz Signifya.

Njemačka služba nije uvjerena

Doista, Heinz-Jörn Moriske iz njemačkog Ureda za zaštitu okoliša je i više nego suzdržan. “Ako osobe koje se nalaze u prostoriji iz bilo kojeg razloga otvore uređaj dok je još uključen, to može dovesti do teških opeklina na koži i nadraženja očiju”, upozorava.

Proizvođač pak tvrdi kako je dovoljno držati se upute za uporabu i kako u tom slučaju ne može biti problema: “Tehnologija je prokušana. Svako zna da pomaže. To je onda tek pitanje sigurnog ophođenja s tom tehnologijom”, objašnjava Christian Goebel iz Signifya.

No Heinz-Jörn Moriske još uvijek je skeptičan. Još nije dovoljno dokazano dasvjetlost doista uništava virus. Doduše, Philips i Signify su u suradnji sa sveučilištem iz Bostona u istraživanju dokazali da koronavirus u nekoliko sekundi bude uništen na površini nekog predmeta, ali praktično nema istraživanja hoće li to svjetlo uništiti i viruse u zraku. A tu je još mnoštvo faktora: koliko je velika prostorija, koliko često će zrak cirkulirati preko tako osvijetljenog područja, a naravno i koliko je snažna svjetiljka.

Najopasnija je lažna sigurnost

Cirkulacija zraka u nekom prostoru je također posebna priča: pogotovo u uglovima prostorije je cirkulacija posve drugačija nego na primjer kod prozora ili iznad grijalice. Može li se onda uopće reći da je neka prostorija “sigurna” ako je u njoj takva lampa? I je li ona pouzdanija od pročiščivača zraka s mehaničkim filtrima, pita se stručnjak njemačkog Ureda za zaštitu okoliša.

Jer možda će najopasnija biti nekakva lažna sigurnost koja će tako nastati: “To ne smije dovoditi do toga da se jednostavno kaže ‘sad mi je previše hladno, zatvorit ću prozore. Jer imam svoj pročiščivač zraka i on će obaviti svoj posao.’ To je pogrešan zaključak kojeg moramo izbjeći”, upozorava Moriske.

Christian Goebel iz tvrtke Signify kaže da, s obzirom na “veličinu problema”, ipak želi više pragmatizma i otvorenosti njemačkih službi. On i osobno vjeruje u učinkovitost svjetiljki: “Ako me sad pitate da li bih pustio svog sina u dječji vrtić u kojem visi jedna takva UV C lampa, ja bih odmah rekao ‘da’.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare