Vijesti

Uposlenici Hitne pisali ministru Vraniću, razočarani su i frapirani. Zalihić najavio da će sami nagraditi svoje radnike

Uposlenici Hitne pomoći KS poslali su otvoreno pismo ministru zdravstva Harisu Vraniću.

Oni su se požalili što su su izostavljeni u odluci o isplati stimulacija radnicima koji su bili angažovani u COVID odjeljenjima Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, JU Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” i JU Dom zdravlja KS.

Kažu da je Vlada KS na taj način bestidno bacila pod noge položene živote i zdravlje uposlenika Hitne, njihovu čast, rad i bezuvjetno zalaganje u očuvanju života i zdravlja građana Kantona Sarajevo za vrijeme pandemije korona virusom.

Zbog toga zahtjevaju:

  1. Da Vlada Kantona Sarajevo uz javno obrazloženje, pod hitno ispravi nepravdu koju je nanijela našim uposlenicima i uvrsti nas na spisak sa ostalim kolegama sa kojima smo i u vrijeme pandemije stajali rame uz rame.
  2. Da direktor JU ZHMP KS pod hitno, javno objavi sve aktivnosti kao i broj pacijenata i usluga koje su uposlenici JU ZHMP KS pružili gradjanima Kantona Sarajeva u vrijeme pandemije.
    Da je ovo kap koja je prelila čašu u diskriminaciji našeg rada i nas samih, obavještavamo Vladu KS, Ministarstvo zdravstva KS i direktora JU ZHMP KS, da ukoliko ne dobijemo obećanje da će naši zahtjevi biti riješeni u dispozitivu, bit ćemo primorani da svoj rad u potpunosti prilagodimo Statu JU ZHMP KS i zbrinjavamo isključivo i samo vitalno ugrožene pacijente. Usluge sa nivoa primarne zdravstvene zaštite koje nisu u okviru naše nadležnosti a koje smo do sada u interesu naših gradjana obavljali bez pogovora, uputit ćemo prema nadležnim zdravstvenim ustanovama.

Nakon ovog pisma, reagirao je i direktor Hitne pomoći Adem Zalihić.

Napisao je da će Hitna sama stimulirati svoje uposlenike.

“Kao čovjek koji je navikao da se bori, tj. da nešto uradi a ne samo da priča, nakon konsultacija sa ekonomsko-finansijskom službom i njihovog pozitivno mišljena zbog pozitivnog finansijskog stanja naše ustanove uputio sam prijedlog prema Upravnom odboru za novčanu stimulaciju svih nasih uposlenika, obzirom da je to van mojih ingerencija i da to može dozvoliti samo UO.

Upravo višemjesečno nepostojanje UO u našoj ustanovi posbna je otežavajuća okolnost za funkcionisanje naše ustanove, jer su sve javne nabavke blokirane, blokirane su i mnoge druge administrativno-pravne djelatnosti Zavoda poput nastavka procedure uspostsvljanja Rentgen službe, itd. Naravno da su naši heroji, medicinsko-terenske ekipe na prvoj liniji podnijeli najveći teret u zbrinjavanju covid pacijenta, ali i svi ostali uposlenici su dali svoj doprinos da sve funkcioniše u proteklom periodu. Stoga i njih, istina ne kao medicinskim radnicima, predlazemo za dodjelu stimulacije”, naveo je direktor Zalihić.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare