Svijet

Upoznajte ukrajinske dobrovoljce koji se spremaju za invaziju Rusa na ulicama Kijeva

Svakog vikenda u protekle tri godine, rezervisti 130. bataljona teritorijalne odbrane Ukrajine okupljali su se u šumama i parkovima na rubu Kijeva kako bi trenirali za najgore: moguću invaziju iz Rusije u punom obimu, piše Washington post.

Nekad se ovo sve činilo malo vjerovatnim. To se iznenada promijenilo s gomilanjem moskovskih trupa na granici i Ukrajinci se pitaju šta im je učiniti – boriti se, pobjeći, sakriti se, prilagoditi – ako ruske snage pređu preko granice.

Kijevski 130. bataljon jedna je od mnogih takvih jedinica širom Ukrajine. U slučaju napada, ukrajinska vlada planira da obezbijedi oružje. Ali, za sada, većina članova je dobila svoje. Oni koji nemaju oružje treniraju sa drvenim replikama.

Washington Post je upoznao neke od otprilike 500 pripadnika bataljona tokom nedavnih vježbi vojne taktike i odbrane strateških objekata.

Oleksiy Bida, 47

Bida je iz istočnog ukrajinskog grada Luganska. Godine 2014., nakon što je Rusija anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim, pobunjenici koje podržava Kremlj zauzeli su dijelove Luganska i susjednih regiona Donjecka.

Oleksiy Bida: Mislio sam da se svaki sukob može riješiti mirnim putem. Ali ja u to više ne vjerujem – ne sa Rusijom

Uhapsili su Bidu, koji je bio proukrajinski aktivista, i držali ga u podrumu, gdje su ga, rekao je, mučili. Ubrzo nakon toga, on i njegova supruga Julija pobjegli su u Kijev. Prije sedam mjeseci njih dvoje su dobili prvo dijete, Simona.

Bida kaže da je nakon iskustva u Lugansku i preseljenja u Kijev imao problema sa spavanjem.

“Nisam se osjećao sigurno”, rekao je.

Prije dvije godine upoznao je pripadnika 130. odbrambenog bataljona na novogodišnjoj zabavi i odlučio im se pridružiti. U bataljonu je, kako je rekao, radio sa ljudima koji su bili spremni da brane “svoje porodice, domove i gradove”.

To mu je vratilo osjećaj blagostanja.

“Nemam poteškoća sa spavanjem”, rekao je Bida, sada vođa jedinice u 130. odbrambenom bataljonu koja ima do 12 boraca.

PROČITAJTE  Kinezi izlaze na ulice Šangaja. Više od 20 miliona pod "mjerama" zbog koronavirusa

Bida je školovan za grafičkog dizajnera i dugo je bio posvećeni pacifista.

“Mislio sam da se svaki sukob može riješiti mirnim putem”, rekao je on. „Ali ja u to više ne vjerujem – ne sa Rusijom.”

Maryana Zhaglo, 52

Zhaglo, istraživač tržišta u marketingu, kaže je da je odbrambeni bataljon prilika da se “ne sjedi po strani”.

Poput mnogih volontera, učestvovala je u protestima u zemlji 2014. godine koji su svrgnuli predsjednika Viktora Janukoviča i njegovu vladu, koji su smatrani korumpiranim i proruskim. Janukovič i brojni njegovi ministri su kasnije pobjegli u Rusiju.

Zhaglo, istraživač tržišta u marketingu, kaže je da je odbrambeni bataljon prilika da se “ne sjedi po strani”.

Tokom revolucije 2014. demonstranti su izgradili šatorski grad na centralnom trgu Maidan u Kijevu sa narodnim kuhinjama, punktovima prve pomoći, pa čak i kapelom. Organizovali su se i u jedinice za samoodbranu u slučaju da zvaničnici pokušaju silom da raščiste trg.

Nakon ruskog zauzimanja Krima i početka rata na istoku Ukrajine, Zhaglo je tražila način da se uključi u odbranu.

„Kada je počela ruska agresija, bilo je nemoguće izaći kao što smo išli na Maidan — staviti šljem i doći na Maidan, zar ne?“ rekla je, prisjećajući se lakoće s kojom se pridružila protestima.

Prije dvije godine, prijatelj koji se pridružio bataljonu doveo ju je na jednu od njegovih vježbi.

“To se dogodilo slučajno”, rekla je.

Zhaglo, koja ima dvije odrasle kćerke sa sopstvenim porodicama i sina koji se još školuje, rekla je da misli da je moguće da će ruski predsjednik Vladimir Putin odlučiti da ne krene u napad na Ukrajinu.

“Situacija se mijenja svakim danom,” rekla je.

“Specijalci stižu, svjetska zajednica nas opskrbljuje oružjem i sve je moguće.”

“Mislim da će sada ova pomoć koju Ukrajina dobija iz cijelog svijeta odigrati svoju ulogu, a Rusija se, možda, neće usuditi”, rekla je ona.

PROČITAJTE  I u svemiru bjesni rat: Elon Musk je odigrao ogromnu ulogu u otporu Ukrajine. U čemu je tajna Starlinkove uspješne odbrane?

Iaroslav Brezytskyi, 44

Brezytskyi, poslovni konsultant koji pomaže kompanijama da unaprijede svoje metode upravljanja, pridružio se bataljonu teritorijalne odbrane prije tri godine, nakon što je posjetio jedinicu kada su pripadnici vježbali s oružjem na jednom od predviđenih dana vježbi sa bojevom municijom.

“Shvatio sam da je to upravo ono što mi treba. Mogu biti civil i zarađivati ​​za svoju porodicu, plaćati poreze, (i u isto vrijeme(+) pomagati kao dobrovoljac u vojsci i stjecati vojno znanje”, rekao je.

Brezytskyi: Poluautomatsku pušku u stilu AR-15 američke proizvodnje za oko 800 dolara

“To je bio dan kada sam se psihički uključio u Teritorijalnu odbranu.”

Bataljon je također ponudio Brezickiju način da se ne osjeća kako se drži po strani.

„Prije (pridruživanja) nisam se mogao osloboditi osjećaja da nisam uključen u oslobodilački rat Ukrajine protiv Rusije“, rekao je. “Sada kroz ove tri godine imamo treninge na sedmičnoj bazi, stječemo nova znanja i znanja.”

„Nadam se da će (ovi) postati korisni ako Rusija nastavi da eskalira događaje u Ukrajini“, rekao je on.

Brezytskyi je rekao da je kupio svoje oružje, poluautomatsku pušku u stilu AR-15 američke proizvodnje, za oko 800 dolara.

„Svaki borac pokušava da sebi obezbedi svoje oružje, ali ono nije jeftino i ne može svako da ga priušti“, rekao je on.

Sve u svemu, rekao je, potrošio je “ugrubo” između 1.700 i 2.100 dolara na oružje i opremu. Ali neki predmeti, poput pancira s keramičkim pločama umjesto onih manje učinkovitih metalnih koje ima, su „više san nego stvarnost“.

“Vrlo je teško, naravno. Prioritet je zdravlje roditelja, voljenih, vaše supruge i djece, njihove potrebe”, rekao je on. “Ako dođe do rata, onda ćemo ga boriti onim što imamo.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare