Politika

Upozorenje ambasadora nakon loših rezultata TIMSS testa: BiH mora ulagati u reforme obrazovanja

Godinu nakon objavljivanja rezultata prvog testiranja za Međunarodno istraživanje procjene znanja i vještina učenika (PISA) za Bosnu i Hercegovinu (BiH), danas obilježavamo još jedan značajan datum za sektor obrazovanja u BiH – dobili smo rezultate testiranja za Međunarodno istraživanje postignuća učenika u matematici i prirodnim znanostima (TIMSS), koje je obavljeno 2019. godine, piše u zajedničkoj izjavi Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini, Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Kancelarije UNICEF-a u Bosni i Hercegovini i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Navode kako rezultati TIMSS istraživanja pokazuju da škole u BiH nisu pripremljene za ulazak u društvo koje se temelji na korištenju znanja iz 21. vijeka i da bosanskohercegovačkoj djeci nisu pružene iste mogućnosti da razrade svoje potencijale kao što su njihovim vršnjacima iz država s visokim i srednje-visokim prihodima stanovnika.

Veliki broj djece u BiH, njih 600.000, više ne može čekati jer im je budućnost ugrožena, istaknuto je u izjavi.  Kao što su pokazali rezultati PISA istraživanja za 2018. godinu i danas potvrdili rezultati TIMSS istraživanja, BiH je zapala u krizu u učenju, a to bi, uz pandemiju, moglo dovesti do podrivanja decenijama sticanog pomaka i pogoršati već ukorijenjenu nejednakost, istaknuto je.

Zato je sad, naglašeno je, neophodno da obrazovne vlasti u BiH žurno osmisle i provedu sveobuhvatne obrazovne reforme koje će se zasnivati na nalazima izvedenim iz rezultata velikih međunarodnih istraživanja, jer ona pružaju iscrpne podatke za donošenje utemeljenih strateških odluka.

”Pored toga, kontinuitet u učešću na opsežnim međunarodnim istraživanjima presudan je za praćenje i daljnji razvoj ne samo situacije nego i trendova u obrazovanju, tako da je moguće prilagođavati obrazovnu reformu tamo gdje je to neophodno. Kad je o tome riječ, podsjetili bismo i na Izvještaj Evropske komisije o BiH za 2020. godinu u kojem se navodi da treba sudjelovati u ovakvim istraživanjima radi praćenja napredovanja BiH te bolje vidljivosti i uporedivosti u širem kontekstu”, navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Obrazovano i kvalifikovano stanovništvo nužna su komponenta svake dinamično-organizirane privrede i inkluzivnog, kohezivnog društva kojem BiH teži, pa bi tako reforma obrazovanja trebala predstavljati okosnicu napora uloženih u razvoj ove države.

”Kako bi omogućila reformu obrazovanja koja počiva na dokazima, BiH treba poduzeti sve potrebne korake za prijavu učešća u predstojećim međunarodnim istraživanjima (PIRLS 2021[3] i PISA 2022). Zato pozivamo vlasti da postignu konsenzus o nastavku sudjelovanja BiH u ovim značajnim istraživanjima, te istovremeno osiguraju inkluzivnost i transparentnost procesa ocjenjivanja u, između ostalog, dosljednoj suradnji sa svim obrazovnim vlastima i međusobno”, istaknuto je.

Nadležne obrazovne vlasti na svim nivoima, navedeno je, moraju odlučno krenuti u stvaranje inkluzivnih, prilagodljivih i kvalitetnih obrazovnih sistema preko kojih će spremno dočekati budućnost.

 Povezani postovi: