Politika

Upozorenje Čoviću? Blinken direktno prozvao lidere HDZ-a BiH jer sakate demokratiju

State department objavio je dužu izjavu državnog sekretara SAD Antonya Blinkena povodom novih sankcija zvaničnicima u BiH.

SAD su danas uvele sankcije predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari te ministru zdravstva RS Alenu Šeraniću.

Zanimljivo je da se u izjavu Blinkena direktno prozivaju vlasti RS, no isto tako lideri HDZ-a BiH.

Kako se navodi u izjavi, SAD su uvele sankcije Marinku Čavari i Alenu Šeraniću, jer su obojica opstruirali ili prijetili provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i potkopali demokratske procese ili institucije Bosne i Hercegovine (BiH).

Dio izjave u kojoj se direktno prozivaju lideri HDZ-a BiH

“Oni nastavljaju da slijede etno-nacionalističke interese nauštrb mira, stabilnosti i prosperiteta svoje zemlje. Ove destabilizirajuće aktivnosti potkopavaju izabranu budućnost BiH u okviru euroatlantske zajednice i sprečavaju zemlju i njene građane da ostvare svoj puni potencijal”, naveo je Blinken.

Dalje navodi da se BiH suočava sa najozbiljnijom krizom od 1995. godine, ograničena etnonacionalističkim političkim partijama koje podržavaju mreže pokrovitelja.

“Vladajuća koalicija u entitetu Republika Srpska (RS) kreće u uspostavljanje paralelnih struktura koje potkopavaju autoritet institucija na državnom nivou, a lideri Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine osakaćuju demokratske procese u zemlji”, piše u izjavi Blinkena.

Ovaj dio izjave mogao bi se protumačiti kao upozorenje Čoviću koji uporno preko svojih instaliranih kadrova na ključne pozicije blokira sve procese u FBiH i BiH koji nisu njemu po volji.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare