Svijet

Upozorenje iz Amerike: Prijeti novi soj korone otporan na vakcine

Pad broja novih slučajeva zaraze koronavirusom dovodi Sjedinjene Američke Države u opasnost od još jednog naglog skoka broja oboljelih, vjerovatno sa smrtonosnim mutacijama virusa, izjavio je direktor Nacionalnog instituta za alergije i infekcije Anthony Fauci.

“Trenutno smo na oko 60.000 do 70.000 slučajeva dnevno. Kad imamo stagnaciju broja oboljelih, to gotovo uvijek znači da rizikujemo još jedan skok”, rekao je Fauci na brifingu radne grupe za covid-19 u Beloj kući.

Fauci je dodao da je posle prethodna tri vrhunca pandemije došla stagnacija broja zaraženih po „neprihvatljivo višim stopama“ – 20.000 u proljeće, 40.000 u ljeto i 60.000 do 70.000 danas – što je trend koji pokazuje da je preuranjeno ublažavanje ograničenja.

PROČITAJTE  Sa puškom u šetnju. Šta je potrebno da bi se kupilo jurišno oružje u Americi?

Najnovije stanje „favorizuje mutacije i evolucije varijanti“, jer virus prolazi kroz „selekcioni proces“ kako bi se zaštitio od antitijela proizvedenih vakcinama i ranijim infekcijama, rekao je on.

Pad broja novih slučajeva sa oko 250.000 početkom januara na sadašnji nivo naveo je više od polovine američkih država da ublaže, a u nekim slučajevima i potpuno okončaju postojeća ograničenja.

Pokazalo se da su vakcine manje efikasne protiv varijanti iz Brazila i Južne Afrike, upozorio je Fauci.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare