Region

Upozorenje iz Hrvatske: Rapidno raste broj migranata na Zapadnom Balkanu

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je da u posljednje vrijeme rapidno raste broj migranata na zapadnobalkanskoj ruti.

“Suočavamo se s jednim novim trendom povećanih migracija na koje Evropska unija mora naći odgovore”, izjavio je Božinović.

Vanredni sastanak ministara EU

On je to rekao nakon vanrednog sastanka ministara unutrašnjih poslova država članica EU.

Sastanak je sazvan zbog krize na srednjomediteranskoj ruti i spora između Italije i Francuske u vezi sa prihvatom migranata spašenih na moru.

Sve veći izazov je i zapadnobalkanska ruta. Na njoj se bilježi veliki porast broja migranata, prenosi RTRS.

Božinović očekuje da će Evropska komisija izići s akcionim planom za zapadnobalkansku rutu početkom decembra, prenose hrvatski mediji.

Ako se EU unija ne postavi zajednički prema pitanju migracija i ako se ne donesu odgovarajući dokumenti, prije svega novi pakt o migracijama i azilu, Božinović smatra da će se onda ići od krize do krize.

Evropska komisija je prošle sedmice objavila akcioni plan za srednjomediteransku rutu.

Pojačati solidarnost

Niz je mjera čiji je cilj smanjiti broj ilegalnih prelazaka preko Sredozemlja i pojačati solidarnost između država članica.

Božinović je rekao da se Zagreb zauzima za to da se svi migranti registriraju. I to ne samo na spoljnim granicama EU. Smatra da u to treba uključiti i susjedne zemlje iz regiona.

On je dodao da se moraju poštovati obaveze preuzete kroz bilateralne sporazume s EU. Prije svega misli na one o readmisiji, povratku migranata u države iz kojih su došli.

Božinović smatra da je jedan od većih razloga zašto je došlo do porasta migrantskog pritiska na zapadnobalkanskoj ruti “liberalizacija viznog režima u Srbiji i BiH”.



Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare