Svijet

Upozorenje iz Moskve: NATO se priprema za razorni nuklearni napad na Rusiju

NATO razvija kapacitete za razorne nuklearne napade na Rusiju – što uključuje osposobljavanje članica saveza koji nemaju takvo oružje kroz operacije obuke – tvrdi najviši dužnosnik za kontrolu naoružanja Moskve.

U intervjuu za TASS u četvrtak, Vladimir Yermakov, direktor Odjela za kontrolu naoružanja i neproliferaciju u ruskom ministarstvu vanjskih poslova, rekao je da su SAD u procesu modernizacije svojih nuklearnih sposobnosti u Europi i da su razmjestile projektile na teritoriji nekoliko drugih država članica NATO pakta, prenosi RT.

“Prema stručnim analizama, pet nenuklearnih zemalja NATO-a drži oko 200 američkih nuklearnih bombi B61”, rekao je Jermakov. “Postoji i infrastruktura za podršku operativnom razmještaju tog oružja, koje je sposobno dosegnuti ruski teritorij i pogoditi širok raspon lokacija, uključujući strateške lokacije.”

PROČITAJTE  Kijevski špijun tvrdi da je Putin psihički "zbunjen": Ko bi drugi mislio da će za tri dana zauzeti zemlju poput Ukrajine?

Direktor je naglasio da, iako rakete kontrolira Washington, nuklearni razvoj predstavlja zajednički napor. “Postoje ‘zajedničke nuklearne misije’ između zemalja NATO-a, tokom kojih nenuklearne članice alijanse sudjeluju u obukama za razvoj američkih nuklearnih sposobnosti protiv nas”, ustvrdio je.

Yermakov je također rekao da je povlačenje američkog nuklearnog oružja iz Europe jedan od primarnih ciljeva Moskve u tekućim pregovorima o sigurnosti.

“Uporni smo da se ‘zajedničke nuklearne misije’ NATO-a moraju odmah zaustaviti, svo američko nuklearno oružje mora se vratiti na teritorij SAD-a i likvidirati infrastrukturu koja omogućuje njegovo brzo raspoređivanje”, komentirao je, rekavši da su ti prijedlozi uvršteni na popis sigurnosnih zahtjeva koje je Moskva isporučila Washingtonu u decembru.

PROČITAJTE  Pojavili se u Davosu: Braća Kličko uputili su jasno upozorenje evropskim čelnicima

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izrazio je u četvrtak razočarenje američkim odgovorom na prijedloge, rekavši da su SAD odbile učiniti ustupke u pogledu širenja NATO-a u istočnoj Europi. “Glavno pitanje je naš jasan stav o neprihvatljivosti daljnjeg širenja NATO-a na istok i raspoređivanja visokodestruktivnog oružja koje bi moglo ugroziti teritorij Ruske Federacije”, objasnio je diplomat.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare