Upozorenje korisnicima iPhonea i Androida u jednoj ruci drži tri mobitela
IT

Upozorenje korisnicima iPhonea i Androida: Ako vas odluče napasti…

Hakeri postaju sve sofisticiraniji, a hakiranje može imati strašne posljedice. Od napada na privatne podatke pa sve do pristupa bankovnim računima napadnutih. U današnjem vremenu jednostavno mijenjanje postavki na mobitelu više nije dovoljno da bismo bili sigurni na internetu. Cyber stručnjak Roger Grime iz američke firme za kibernetičku sigurnost KnowBe4 izdao je upozorenje korisnicima Androida i iPhonea da se ne oslanjaju previše na postavke pametnog telefona kako bi ostali sigurni.

“Svako ko misli da će bilo koja postavka spriječiti hakere da ga iskoriste, ne razumije kako uopće hakeri hakiraju”, izjavio je Grime za The Sun.

“99% hakiranja obavlja se društvenim inženjeringom i putem nezakrpanih softvera. To se ništa ne može spriječiti nikakvim postavkama. Ako vas odluče napasti, bilo koja postavka na vašem mobitelu ne može pomoći”, objasnio je cyber stručnjak.

Četiri savjeta za sigurnost na internetu

Grime je stoga podijelio četiri savjeta koji mogu pomoći kako bismo bili sigurniji na internetu. Njegov je prvi savjet da ljudi postanu svjesniji trikova društvenog inženjeringa koje hakeri koriste.

To znači da treba čitati o hakerskim napadima i biti na oprezu kada primite neželjenu e-poštu ili poruke.

“Pobrinite se da nikada nikome ne dajete privatne informacije ako niste 100 posto sigurni ko je ta osoba”, kaže on.

Drugi savjet je ažuriranje softvera. Tehnološke firme redovno krpaju sigurnosne rupe u ažuriranjima. Grime savjetuje da pripazite na najnovija ažuriranja na svom iPhoneu ili Androidu.

Treći savjet je da za prijavu koristite provjeru autentičnosti s više faktora. To znači dobivanje koda porukom (ili putem aplikacije za provjeru autentičnosti) kada se negdje prijavljujete.

Ne dijelite podatke

Grime objašnjava da ovo predstavlja dodatni sloj sigurnosti u odnosu na samo korištenje lozinke.

“Ali zapamtite: nikada ne dijelite svoje kodove ni s kim. Čak ni ako to traži netko tko je naizgled prijatelj, član porodice ili kolega. Možda su i sami hakirani”, naglasio je.

Četvrti savjet glasi da provjerite koristite li različite (i vrlo zahtjevne) lozinke za svaku pojedinu web stranicu ili aplikaciju koju posjetite.

“Možete koristiti upravitelj lozinki kao što je Appleov iCloud Keychain da vam pomogne u tome”, savjetovao je cyber stručnjak.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare