Svijet

Upravnik zatvora dao zeleno svjetlo. Julian Assange dobio dozvolu da oženi advokaticu iz Južne Afrike

Julian Assange je dobio dozvolu da oženi svoju partnerku Stellu Morris u zatvoru Belmarsh, rečeno je BBC-u. Osnivač Wikileaksa i Moris imaju dva sina, za koje je rekla da su začeti dok je on živio u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

Zatvorska služba je saopćila da je Assangeov zahtjev “upravnik zatvora razmotrio na uobičajen način”.

Moris je priznala da je je laknulo.

-Nadam se da više neće biti miješanja u naš brak – dodala je Moris.

U intervjuu za “Mail on Sunday” prošle godine, advokatica iz Južne Afrike otkrila je da je u vezi sa Assangeom od 2015. i da je sama odgajala njihova dva mala sina. Assangea je upoznala 2011. godine, kada se pridružila njegovom pravnom timu.

Dodala  je da ga je posjećivala u ambasadi skoro svaki dan i da je “vrlo dobro upoznala Juliana”. Par se zaljubio 2015. godine, a dvije godine kasnije i vjerio. Assange je porod oba dječaka gledao putem videoveze, a sinovi su ga posjetili u ambasadi.

Njegovo izručenje traže u Sjedinjenim Američkim Državama zbog navoda o zavjeri radi pribavljanja i otkrivanja informacija o nacionalnoj odbrani, nakon što je Wikileaks objavio stotine hiljada procurjelih dokumenata koji se odnose na ratove u Afganistanu i Iraku.

Australac se nalazi u zatvoru Belmarsh od 2019. godine, kada ga je policija izvela iz ambasade Ekvadora i uhapsila zbog kršenja uslova kaucije.

On je bio u ambasadi od 2012. godine, izbjegavajući izručenje Švedskoj, gdje se suočio sa optužbama za seksualni napad. Optužbe je uvijek poricao, a na kraju su odbačene.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare