IT

Upravo se desio ‘tektonski poremećaj’. Napravio ga je Microsoft, a tajna je u Metaverzumu

Microsoft je jučer uložio skoro 70 milijardi američkih dolara u svoju viziju budućnosti. Naime, kompanija je jučer obavila svoju najveću akviziciju do sada. Kupili su jednog najvećih razvojnih studija video igara na svetu – „Activision“. Activision u svom portfoliju nudi hit naslove poput Call of Duy, Candy Crush, World of Warcraft i druge.

Prema mišljenju analitičara, ova kupovina će napraviti tektonski poremećaj na tržištu zabave i videoigara.

Microsoftova Xbox divizija već odavno kaska za Sonyjem kada su u pitanju eksluzivne igre na konzolama. Ovim potezom Microsoft je čitavu situaciju zaokrenuo u svoju korist, a dionice Sonyja su pri objavljivanju ovog ugovora opale 10 posto.

Međutim, Xbox nije jedini razlog za ovu kupovinu. Tajna je u budućnosti zvanoj – Metaverzum. Vjerovatno ste posljednjih mjeseci više puta naletjeli na riječ – Metaverzum. Metaverzum je zapravo drugo ime za virtuelnu realnost. Ono što je razlikuje od prethodnih ideja o virtuelnoj realnosti je to da su velike tehnološke kompanije i investitori sada podržali ovu ideju. Poput Facebooka, koji je ime svoje krovne kompanije promijenio u Meta, aludirajući upravo na Metaverzum. S obzirom na to da virtuelnim svjetovima za sada dominiraju igre, kupovina Activision studija je za Microsoft samo odskočna daska za ostvarivanje ovog cilja.

PROČITAJTE  Google Translate dodao 24 nova jezika

Satia Nadela, izvršni direktor Microsofta, je još prošle godine govorio o budućnosti kompanije i Metaverzumu. On vidi budućnost u tome da će mnoge kompanije za razvoj softvera moći da prave različite virtuelne svjetove.

Sve ovo indicira da je Microsoft spreman da ozbiljno ulaže u svoju viziju za budućnost.

Vijest o kupovini je podigla cijene ostalih studija za razvoj igara pa su dionice Ubisoft Entertainment studija skočile za 8,5 posto, a Electronic Arts za 7 posto, piše BusinessInsider.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare