Vijesti

Upražnjena pozicija ministra visokog obrazovanja KS: Hoće li ministrici Hota-Muminović pripasti vrući krompir? Oglasila se za Raport

Danima unazad se špekuliše ko bi mogao obavljati dužnost ministra visokog obrazovanja u Kantonu Sarajevu. Podsjetimo, zvanično od 7.septembra ove godine to mjesto je upražnjeno kada je ove dužnosti razriješena Melika Husić- Mehmedović.

Iz Trojke su naveli kako postoje određeni kandidati, međutim zvanične odluke još uvijek nema. Kako su mnogi naveli najbolje rješenje bilo bi da kandidat dolazi akademske zajednice koja je upravo i fokus rada ovog Ministarstva.

Kako su mnogi mediji naveli ministrica predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo Naida Hota-Muminović bi trebala preuzeti ovaj resor dok ne bude zvaničan prijedlog novog ministra ili ministrice.

Kako provjerili ove navode pozvali smo ministricu Naidu Hotu-Muminović.

"Milsim da će uskoro biti imenovana nova osoba za ministricu. U međuvremenu premijer Forto će ovlastiti nekog da vodi Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade. To neću biti ja", kazala je ministrica za Raport.

Podsjetimo, načelni dogovor trojke je da svaka stranka dostavi svoj prijedlog kako bi zajednički našli kvalitetno rješenje za ovaj resor.

Donošenje novog Zakona o visokom obrazovanju čiji je Nacrt izazvao je oštre polemike unutar akademskih krugova, a mnogi su naveli da je upravo to razlog zašto je Husić-Mehmedović podnijela ostavku.