Vijesti

Upućen zahtjev RTS-u da emitira film “Quo Vadis, Aida?”

Predsjednik Izvršnog odbora Regionalne Akademije za razvoj demokratije Balša Božović obratio se generalnom direktoru Radio-televizije Srbije Draganu Bujoševiću i glavnom uredniku kulturno-umjetničkog programa Vladimiru Kecmanoviću sa zahtjevom da na nacionalnim frekvencijama emituju film “Quo Vadis, Aida?” koji je sinoć u Berlinu dobio nagradu za najbolji evropski film u 2021. godini najprestižnijeg filmskog festivala u Evropi.

„Osim Jasmile Žbanić, koja je dobila nagradu za najbolju rediteljku u Evropi, za najbolju evropsku glumicu proglašena je novosadska glumica i profesorica glume na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu Jasna Đuričić, koja u ovom filmu igra glavnu ulogu“, navodi se u saopštenju Regionalne Akademije, prenosi Nova.rs.

U pismu se ističe da je vrijeme da javni servis uzme u obzir na svjetskom nivou prepoznatu umjetničku vrijednost ovog filmskog remek-djela koje se bavi našom nedavnom prošlošću i u kom igra veliki broj glumaca iz Srbije i da građanima i građankama Srbije omogući da ga pogledaju.

Naglašeno je da je nepotrebno napominjati koliko bi takav gest doprinio izgradnji mira, pomirenju i suočavanju sa prošlošću, posebno imajući u vidu narastajuću glorifikaciju ratnih zločina i ratnih zločinaca u našem društvu, Radio- televizija Srbije bi ovim gestom pokazala koliko je važna edukativna komponenta u promovisanju vrijednosti koje će se suprotstavljati govoru mržnje i ratnoj retorici dvije decenije nakon završetka posljednjeg oružanog sukoba na ovim prostorima.

„U nadi da će građani Srbije imati mogućnost da pogledaju film i sami ocijene njegovu važnost, zahvaljujemo se medijskim kućama koje će nas podržati u ovom apelu“, zaključuje se u saopštenju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare