Svijet

Uragan ojačao ide prema Južnoj Karolini. Biden: Broj poginulih bi mogao biti znatan

Uragan Ian ponovno je ojačao i danas će se približiti obali Južne Karoline, izvijestio je Nacionalni centar za uragane (NHC). “Ian bi mogao nešto ojačati prije nego što sutra stigne do kopna nakon čega će, prema prognozama, brzo oslabjeti iznad jugoistočnoga dijela SAD-a s petka na subotu”, dodaje se u izvještaju centra sa sjedištem u Miamiju.

Očekuje se da bi Ian mogao stići do kopna u petak oko 14 sati po lokalnom vremenu, sjeverno od Charlestona. Upozorenje za uragan izdano je na priobalnom području dugom oko 370 km, od granice Južne Karoline i Georgije sve do Cape Feara u Sjevernoj Karolini.

Guverner Sjeverne Karoline Roy Cooper pozvao je stanovnike da “poduzmu potrebne mjere” te upozorio na mogućnost poplava, odrona i tornada. “Oluja je još opasna”, rekao je Cooper. Uragan Ian pogodio je u srijedu poslije podne Floridu kao uragan 4. kategorije, s vjetrovima maksimalne brzine od 241 km na sat.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak u sjedištu Savezne agencije za upravljanje hitnim situacijama da bi uragan Ian mogao biti “najsmrtonosniji” uragan u historiji Floride. “Još se ne znaju tačni podaci, ali prema prvim izvještajima koja smo čuli, broj poginulih mogao bi biti znatan”, rekao je Biden.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare