Magazin

Uređenje enterijera: Retro dizajn. Povratak u prošlost

Retro dizajn enterijera je moderan način da budete staromodni. Osvrnite se na razuzdane šezdesete u potrazi za retro vibracijama koje će vašem domu udahnuti život. Ovo nije samo istorijska kopija – ovo je retro s modernim zaokretom.

Inspiraciju potražite u šezdesetim i sedamdesetim, šik bojama i oblicima. Ovo je odlična prilika da pregledate svoje i podrume vaših roditelja u potrazi za nekim retro dekorativnim predmetima. Ili pregledajte lokalne antikvarnice, rasprodaje korištenog namještaja… Nikad ne znate šta možete pronaći i po kojoj cijeni to možete kupiti.

Odabir boja

Početna tačka za retro izgled doma sigurno je odabir boja koje ćete koristiti. Odlična podloga za bilo koju retro dekorativnu šemu je smeđa – u svim nijansama. Odaberite nijansu koja odgovara vašoj sobi i vašim željama, a najbolja je bogata, čokoladnosmeđa u kombinaciji sa sivom.

Farba je odličan način da uvedete smeđu i ostale retro boje u vašu sobu. Tapeta je čak bolja. Pokušajte odabrati tapetu s retro uzorkom. Tražite jasne, geometrijske uzorke – linije, kvadrati, krugovi su idealni.

Ukoliko odaberete smeđu kao osnovu, kombinujte je s bojom koja će naglasiti prostoriju, odnosno unijeti život u nju – srebrna, narandžasta, žutozelena ili tirkizna su odlične kombinacije i slažu se sa smeđom ukoliko želite retro dekorativni izgled.

Jednostavan dizajn

Držite se jednostavnog dizajna – izražajne boje i dramatični uzorci. Namještaj, takođe, treba da bude jednostavne forme. Tražite moderan dizajn klasičnih oblika, kao što je jaje stolica i moderni dizajn inspirisan Skandinavijom. Odaberite drveni namještaj, od srednjih do tamnih nijansi – ali ne uglancan, prelakiran ili sjajan. Prirodna boja drveta je idealna. Ili, kupite plastični namještaj u jarkoj boji – opet, narandžasta je ovdje odličan izbor.

Lampe

Naglasite prostoriju rasvjetom. Pogledajte velike lustere s podesivom dužinom sajle, čiji abažur je u retro stilu. Razmislite i o lampi koja će imati narandžasto svjetlo – bilo da ima narandžasti abažur od plastike ili platna. Pokušajte i sa lampama od ratana. I, naravno, nemojte zaboraviti retro klasiku – lava lampu.

Neutralne podne obloge

Podne obloge neka budu neutralne. Na njih stavite bijeli, čupavi ćilim koji će naglasiti retro dizajn i unijeti toplinu i udobnost u prostoriju. Mekani jastuci i prekrivači sa uzorcima daju pečat vašoj retro sobi. Sjedalice za pod i vreće za sjedenje su odličan način da napravite relaksirajuću atmosferu.

I na kraju – biljka penjačica. To je nešto što morate imati kada je u pitanju ovaj dekorativni dizajn.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare