Govorila u EP

Ursula von der Leyen o stanju u EU: Idućih tristo dana moramo završiti posao koji nam je povjeren

Evropa je otvorena za takmičenje, a ne za utrku prema dnu, poručila je šefica Evropske komisije
Foto: Screenshot

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen održala je danas govor u Evropskom parlamentu u Strasbourgu o stanju Evropske unije.

“Za nešto manje od 300 dana Evropljani će izaći na izbore u našoj iznimnoj demokratiji. To je vrijeme kad treba razmišljati o stanju u EU, ali i trenutak da odluče kakvu budućnost i Evropu žele", započela je u svom posljednjem govoru o stanju Unije u mandatu.

"Oni najmlađi koji će glasati su rođeni 2008. u vrijeme finansijske krize. Današnja EU je dokaz vizije onih koji su sanjali bolju budućnost nakon Drugog svjetskog rata.

Historijski poziv

"Kad razgovaram s mladim naraštajima vidim težnju za bolju budućnost, uvjerenje da Evropa mora odgovoriti na ovaj historijski poziv, a to je ono što moramo zajedno. To počinje tako da zadobijemo povjerenje Evropljana da se bavimo njihovim težnjama i strahovima", rekla je von der Leyen.

Predsjednica EK je ustvrdila kako je EU pred "historijskim pozivom" te da se "mora završiti" posao koji je povjeren vodstvu ove zajednice.

"Evropa mora ponovno odgovoriti na historijski poziv, a to je ono što moramo napraviti zajedno. Idućih tristo dana moramo završiti posao koji nam je povjeren. Želim zahvaliti ovom domu što provodi jednu od najambicioznijih preoprazbi u kojoj se Evropa našla. Vidjeli smo rađanje geopolitičke unije koja podržava Ukrajinu, protivi se ruskoj agresiji. Odgovorili smo na snažnu Kinu i ulagali u partnerstva", ustvrdila je.

Osvrnula se i na borbu protiv nasilja nad ženama i ravnopravnosti.

"Nema nijednog razloga zašto za istu vrstu posla žena mora biti plaćena od muškarca. No, naš posao još nije završen. Moramo se i dalje zalagati za napredak. Znam da podržavamo borbu protiv nasilja nad ženama i htjela bih da ugradimo još jedno načelo u naše zakone – ne znači ne. Ne možemo ostvariti istinsku ravnopravnost bez slobode od nasilja.”

Osvrnula se i na prirodne katastrofe širom Evrope ovog ljeta i posljedice klimatskih promjena.

"Evropski zeleni plan je nastao iz potrebe da zaštitimo planetu, ali je zamišljen i kao prilika da ostvarimo budući prosperitet. To je dalo jasan smjer za daljna ulaganja i inovacije. Evropska industrija pokazuje svaki dan da je spremna nastaviti tu tranziciju i da modernicazija i dekarbonizacija mogu ići ruku pod ruku.”

Predsjednica EK veliki dio govora posvetila je klimi i klimatskim promjenama.

Poručila je kako živimo na "kipućoj planeti". Stoga je upravo "Evropski zeleni dogovor" odgovor na potrebu da zaštitimo našu planetu.

Istraga o subvencijama kineskim proizvođačima

Von der Leyen je također najavila da će otvoriti istragu o nepoštenim subvencijama kineskim proizvođačima električnih vozila, što je parlament dočekao aplauzom.

"Niska cijena tih automobila postignuta je velikim državnim subvencijama. Takva praksa mijenja tržište na nepošten način i to je nešto što ne prihvatamo u EU pa nećemo ni za ono što dolazi izvan EU. Evropa je otvorena za takmičenje, a ne za utrku prema dnu", poručila je.

Ursula von der Leyen dio govora posvetila je i potrebi da se regulira umjetna inteligencija. Poručila je da su prioriteti EU u tom području da postavi dobre zaštitne mehanizme/regulaciju, potom da upravljanje umjetnom inteligencijom bude odgovorno, a na kraju i da se inovacija u AI području vodi na odgovoran način.