Politika

USAID i Vijeće ministara BiH pokreću novu Razvojnu strategiju za BiH. Građani moraju zahtijevati odgovorniju vlast

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Vlada BiH pokreću novu petogodišnju Razvojnu strategiju u cilju podrške ekonomskom i demokratskom razvoju BiH.

U skladu s novom Strategijom za razvoj i suradnju sa BiH, koju je koncem prošle godine odobrilo sjedište USAID-a u Washingtonu, USAID će voditi aktivnosti i ulaganja u Bosnu i Hercegovinu do 2025. godine. Cilj Strategije je pomoći građanima Bosne i Hercegovine da zahtijevaju odgovorniju vlast, sudjeluju u jačanju zakonite ekonomije te vrednuju i promoviraju inkluzivno društvo.

- Strategija će pomoći građanima i vlastima Bosne i Hercegovine da se tokom narednih pet godina približe danu kada će se BiH u potpunosti oslanjati na vlastite snage te biti sposobna rješavati vlastite razvojne izazove - rekla je direktorica misije USAID-a u BiH Nancy J. Eslick.

Istakla je da je cilj cjelokupne inostrane pomoći SAD-a da države stanu na svoje noge te postanu razvojni partneri Sjedinjenih Američkih Država i drugih saveznika.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je izrazio zadovoljstvo saradnjom s USAID-om.

- Bosna i Hercegovina je spremna za punu saradnju s USAID-om u cilju ubrzanja ekonomskog rasta, unapređenja upravljanja javnim finansijama i jačanja napora u borbi protiv trgovine ljudima - rekao je Tegeltija.

Dodao je da je Vijeće ministara BiH zahvalno na ovom novom, petogodišnjem opredjeljenju i raduje se još većem budućem razvoju i saradnji sa Sjedinjenim Državama.

Nova Razvojna strategija zamijenila je onu iz 2012. godine, okončanu prošle godine.

Strategija u biti funkcionira kao mapa puta za USAID i vlasti BiH u postizanju strateških ciljeva navedenih u dokumentu.

Projekti koje je USAID kreirao za period nove Strategije usmjereni su na postizanje specifičnih projektnih ciljeva te širih strateških ciljeva USAID-a.

Primjerice, novi USAID-ov projekt Razvoj održivog turizma, oficijelno pokrenut u januaru ove godine, pomoći će da BiH razvije jaču turističku industriju, te ispuni jedan od ciljeva Strategije: pomoć participitranju građania u robusnoj, zakonitoj ekonomiji.

Strategiju je, inače, razvio USAID/BiH u konsultacijama sa širokim spektrom zainteresnih u BiH, uključujući predstavnike vlasti, civilno društvo, privatni sektor i ostale.

Cjelokupna Strategija dostupna je na linku: VIDEO

Iz USAID-a podsjećaju da ove godine USAID i BiH obilježavaju 25 godina partnerstva. Do danas je američka vlada, prvenstveno putem USAID-a, obezbijedila pomoć od dvije milijarde dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku u BiH.

Američka agencija za međunarodni razvoj predvodi napore američke vlade da se zaustavi ekstremno siromaštvo i promoviraju otporna, demokratska društva, saopćeno je iz USAID-a.