Vijesti

Uskoro novi milionski projekt u Starom Gradu

Na području općine Stari Grad uskoro će početi još jedan veliki milionski infrastrukturni projekat, a riječ je o rekonstrukciji kanalizacione i vodovodne mreže u dijelu ulice Veliki Alifakovac i ulicama Alifakovac, Maguda i Megara.

Projekat uključuje i asfaltiranje ovih ulica u dijelu u kojem će se raditi komunalna infrastruktura, a procjenjena vrijednost radova je 1.450.800,00 KM.

Inače, već godinama fokus djelovanja Općine Stari Grad Sarajevo na čelu sa općinskim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem je ispunjenje svih projekata koji su najavljeni i poboljšanje kvaliteta uslova života građana unutar ove lokalne zajednice.

Početak radova na ovom veoma važnom projektu planiran je sredinom augusta, 2021. godine, a za stanovnike ovih ulica to će značiti kraj problemima sa lošim podzemnim instalacijama, vodovodnim i kanalizacionim cijevima i ispucalim asfaltom.

“Najavili smo ovaj projekat na Zboru građana koji smo održali u januaru ove godine u Mjesnoj zajednici Babića bašča i kako sam i tada rekao, ovo će biti veliki projekat koji će zahtijevati strpljenje građana dok sve završimo. S ovim radovima i projektima koje smo prethodnih godina uradili na Bistriku, Toki – Džeki, Širokači, Mahmutovcu i Jarčedolima, zamjena instalacija na lijevoj obali Miljacke će biti okončana“, kazao je načelnik Hadžibajrić.

Postojeća kanalizaciona mreža neispravna
Iz Službe za investicije i komunalne poslove kazali su da je riječ o veoma zahtjevnom projektu. „Postojeća kanalizaciona mreža u dijelu ulice Veliki Alifakovac je tehnički neispravno izvedena, neadekvatnog je profila, opterećena u kišnim periodima godine većim količinama vode, kao i mješovitim otpadnim vodama sa uzvodnog dijela ulice Veliki Alifakovac. U ulicama Alifakovac, Maguda i Megara nema položene kanalizacione mreže na tehnički ispravan način, odgovarajućeg kapaciteta i kvaliteta“, pojasnili su.
Ukupna dužina kišnog kanala koji će se uraditi je 446 metara, a fekalnog kanala 488 metara.

Na trasi su planirana 34 šahta, oko 130 priključaka (kišnih i fekalnih), te odgovarajući broj rešetki za prihvat kišnih voda sa saobraćajnice. Što se tične vodovodne mreže trenutno stanje instalacija u pomenutim ulicama je veoma loše, te vrlo često dolazi do kvarova.

„Skoro cijelom dužinom ulica Alifakovac i Maguda trenutno egzistiraju dva cjevovoda, a sada se projektant (projektni biro KJKP ‘Vodovod i kananalizacija’) opredijelio da umjesto ova dva cjevovoda izvede jedan profila DN 300. Pored toga, rekonstruisat će se i dio cjevovoda profila DN 100“, objašnjavaju iz nadležne Službe. Projektom je predviđena i rekonstrukcija 65 kućnih priključaka.

Realizacijom ovog projekta će se poboljšati funkcionalnost, olakšati eksploatacija i što je najbitnije, smanjiće se gubici vode na ovom području.

Naglašavamo i to da je prethodno za ovaj projekat obezbijeđena projektno tehnička dokumantacija od strane KJKP ‘Vodovod i kananalizacija’, te su dobijene sve saglasnosti i dozvole za izvođenje radova. Pored toga, nakon implementacije projekta rekonstrukcije postojeće komunalne infrastrukture u pomenutim ulicama, planirano je da se u koordinaciji sa resornim ministarstvom iz oblasti saobraćaja pokuša naći najoptimalniji način rješavanja problema saobraćaja u mirovanju, kao i odvijanja režima kolskog saobraćaja.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare