Svijet

Uskoro Trumpove nikad viđene snimke iz Air Force Onea: ‘TV je premali… A gdje je kraljevski krevet?‘

Iako novi američki predsjednik Joe Biden nije ni trenutka proveo razmišljajući o bojama Air Force One aviona, bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu izrazito je stalo do toga da se sastao s predstavnicima National Geographica kako bi razgovarao o tom projektu.

Daily Mail je dobio uvid u dokumentarac National Geographica koji će uskoro biti pušten u javnost, koji prikazuje Trumpa u Air Force One avionu kako govori o snažnijem dizajnu koji je on odabrao za dva nova aviona koji su tek u izradi.

Taj 44-minutni dokumentarac također otkriva da je Trump želio da predsjednička spavaća soba u avionu ima moderniji i luksuzniji izgled, što uključuje i kraljevski krevet, umjesto dva odvojena kreveta, veći TV i više mjesta za sjedenje.

“Na to gledam kao na svoje nasljeđe. Svaki put kad to pogledam, reći ću: Ja sam za to odgovoran. Zbilja, to je predstavljanje naše divne zemlje”, rekao je Trump tokom intervjua u oktobru 2019.

Dva nova 747-8 aviona koje je američka vlada kupila nakon bankrota ruske avionske kompanije u procesu su prenamjene kako bi se koristili kao Air Force One avioni, a očekuje se da će se to dogoditi 2024. godine.

Prije nego što je Trump stupio na dužnost, tokom prijenosa vlasti 2016.-2017., rekao je da su ti avioni preskupi i na Twitteru pozvao na otkazivanje narudžbe.

Dva Boeinga 747 koja se trenutno koriste kao Air Force One, i to samo kad predsjednik njime leti, potječu iz 1990-ih. Od 1940-ih je sedam različitih tipova aviona posebno dizajnirano za američke predsjednike.

Trump je u intervjuu za National Geographic objasnio da je smatrao kako je cijena tih aviona previsoka, zbog čega je tražio da se poništi narudžba. A onda je saznao za dva nekorištena Boeinga 747 koji su bili smješteni u pustinji Mojave u Kaliforniji.

image
Mediapunch Inc/Alamy/Alamy/Profimedia

“Kupio sam ta dva aviona. Zapravo sam za tu cijenu dobio više pa sam bio sretan zbog toga”, dodao je.

Tada je glasnogovornica Bijele Kuće Sarah Huckabee Sanders rekla da je za ta dva Boeinga potpisan ugovor vrijedan 3,9 milijardi dolara, te da je ušteđeno 1,4 milijardi u odnosu na prvotni prijedlog. Ipak, kad se sve zbroji, cijena će biti bliža 5,3 milijarde dolara.

“Air Force One je toliko važan kao simbol moći i snage, simbol predsjedništva. To je veličanstveni avion, nešto vrlo, vrlo posebno”, rekao je Trump.

Trump je ostao fiksiran na avione i tokom svojeg predsjedništva, te je proveo puno vremena radeći na novim avionima. Hvalio se promjenama koje je htio unijeti u Air Force One avione, čiji dizajn je iz 1960-ih, a birala ga je Jacqueline Kennedy.

“Mijenjat ćemo boje, sada će biti ljepše. Sistem boja je dugo bio takav, dječački plav. Sada imamo crvenu, bijelu i plavu boju, ali tamniju plavu, kao onu u američkoj zastavi. Imamo avion koji će nas dugo i dobro predstavljati”, dodao je.

Trump je navodno odabrao četiri sheme boja, s plavim i bijelim motorom, a plava bi trebala odgovarati plavom trbuhu aviona.

Ipak, ne slažu se svi s njim da je odabir boja tako dobar i tvrde da mornarsko plava boja na trbuhu aviona nije dobar odabir te da će ga to činiti lakše uočljivim na nebu, što bi moglo predstavljati sigurnosnu prijetnju.

Trump je u tom intervjuu rekao i da će se ovaj avion razlikovati od drugih modela 747 jer će biti luksuzniji i imati puno vojne opreme.

Stručnjaci National Geographica nagađaju da će biti opremljen raketama i imati visokotehnološke lasere koji mogu onemogućiti sistem praćenja projektila te ih uništiti u letu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare