Svijet

Uspostavljena nova ruta za brodove koji prevoze žitarice iz Ukrajine

Informacioni centar Ujedinjenih nacija (UN) saopštio je u petak da je uspostavljena nova ruta za brodove koji prevoze ukrajinske žitarice.

“Ruta, duga 320 nautičkih milja povezuje ukrajinske luke Odesa, Černomorsk i Južni s inspekcijskim područjima u turskim teritorijalnim vodama”, saopšteno je iz centra u Turkiye.

Pomorski humanitarni koridor, koji čini dio ove rute i proteže se do najjužnije tačke ukrajinskih pomorskih granica, prilagođen je nakon tri sedmice korištenja da bi se skratila putanja i olakšalo planiranje za brodsku industriju.

Obzirom da trgovački brodovi koji učestvuju u inicijativi prolaze preko pomorskog humanitarnog koridora, ni jednom vojnom brodu, avionu ili bespilotnoj letjelici neće biti dozvoljeni približavanje na 10 nautičkih milja, a provokacije ili prijetnje treba odmah prijaviti Zajedničkom koordinacionom centru u Istanbulu.

Koordinate nove rute distribuisane su preko međunarodnog navigacionog sistema NAVTEX.

Uz posredovanje Turkiye i Ujedinjenih nacija, Ukrajina i Rusija 22. jula u Istanbulu potpisale su sporazum o obnovi ukrajinskih isporuka žitarica iz tri crnomorske luke. Prema dogovoru, uspostavljen je koordinacioni centar za provođenje zajedničkih inspekcija na ulazima i izlazima iz luka, osiguravajući sigurnost ruta. Prvi brod isplovio je 1. augusta.

Centar u Istanbulu zvanično je počeo funkcionisati 27. jula, a sastoji se od predstavnika tri države i UN-a.

Ukrajinske luke je od 1. avgusta napustilo ukupno 39 brodova sa više od 850.000 tona poljoprivrednih proizvoda namijenjenih svjetskim tržištima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare