BHDoktor

Ustanovljena četiri tipa: Otkrijte kako vi starite

Svako od nas stari, ali na drugačiji način, zaključili su naučnici s američkog Univerziteta Stanford. Oni su proveli istraživanje na grupi od 43 zdrava ispitanika, starosti od 34 do 68 godina kojima su praćeni određeni biološki markeri dvije godine.

Tim američkih naučnika, na osnovu dvogodišnjih analiza ustanovio je da postoje četiri tipa starenja. Prvi je metabolički i odnosi se na nagomilavanje toksičnih materija u tijelu. Drugi tip je imunološki i u vezi je sa slabljenjem imuniteta koji dovodi do brojnih infekcija koje mogu postati i hronične. Treći je hepatološki i uzrokuje starenje slabljenjem funkcije jetre. Četvrti je nefrološki i znači da starenje počinje sa propadanjem funkcije bubrega.

Kako je istakao prof. dr. Mike Schneider, vođa studije, jedan tip starenja ne isključuje drugi, odnosno kod jedne osobe može se javiti više tipova starenja, što dovodi do mnogobrojnih zdravstvenih problema.

PROČITAJTE  Dekolte pokazuje znakove starenja, čak i prije lica

„Uspjeli smo uočiti vrlo jasne obrasce po kojima se stari i razlike na molekularnom nivou su velike. Osobe koje stare na metaboličkom nivou najčešće razviju poremećaj regulacije šećera u krvi, što ih često vodi u dijabetes“, rekao je profesor Schneider.

Naučnici koji su proveli ovu studiju smatraju je značajnom, pre svega, zato što ljudi mogu na osnovu analiza krvi i poremećaja utvrditi kojem tipu starenja pripadaju. Shodno nalazima mogu preuzeti odgovarajuće preventivne mjere. One se najčešće odnose na promjenu načina ishrane i fizičke aktivnosti.

U zaključku studije se navodi da je utvrđivanje četiri tipa starenja samo vrh ledenog brijega i da treba provesti još mnoga ispitivanja kako bi se razotkrile sve pojedinosti.

PROČITAJTE  EMA: Vakcina AstraZenece nije za ljude sa sindromom kapilarnog krvarenja

 

Tagovi:


Povezani postovi: