Vijesti

“Ustaše, koljači, četnici”: Političari u BiH su najveći rasadnici govora mržnje, a Dodik i Izetbegović prednjače

Političari i političke stranke najviše doprinose širenju govora mržnje u javnom prostoru BiH, a uvredljive i mrzilačke izjave su najčešće u vrijeme predizborne kampanje, istakao je Dejan Lučka, direktor Banjalučkog centra za ljudska prava, u nedavno objavljenoj stuidiji o ovoj temi.

“Ustaše, četnici, koljači, fukare, izdajnici, kvislinzi, genocidaši”. Ovi izrazi su samo dio repertoara, kojim se političari u BiH služe u borbi za glasove birača – navodi Lučka.

Najčešće se kao promoteri govora mržnje spominju Milorad Dodik i Bakir Izetbegović, ali lideri SNSD i SDA nisu jedni, prenosi Srpskainfo.

Tako navodi skandalozne istupe Sejfudina Tokića, predsjednika Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, koji je u više navrata Republiku Srpsku nazivao “genocidnom tvorevinom”, a MUP RS “genocidnom policijom”.

Podsjetio je i na ispad mlađahnog SNSD-ovca Momčila Antonića, koji je odbornika PDP Ivana Begića javno nazvao “kmetom”, “ustašom” i “potomkom koljača srpske djece”.

“Jedno od posljednjih istraživanja iz ove godine pokazuje da su na meti govora mržnje različite grupe, a najčešće etničke i vjerske grupe, te pripadnici LGBT zajednice i migranti – navodi Lučka.

On je upozorio da je ovakvo ponašanje političara izuzetno opasno, ali i da svijest o opasnostima i posljedicama govora mržnje nije dovoljno razvijena među građanima BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare