Region

Ustavni odbor danas o razrješenju Mila Đukanovića

Ustavni odbor razmatrat će danas prijedlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav. Inicijator rasprave je Klub poslanika Socijalističke narodne partije (SNP), a podržali su je predstavnici parlamentarne većine.

Iz Demokratske partije socijalista su ocijenili da je inicijativa SNP-a nastavak promašenih ideja vladajuće većine koja pokušava da skrene pažnju javnosti sa sopstvenih problema. SNP je u obrazloženju naveo da je Đukanović 28. avgusta na Cetinju kazao da “nije pametno insistirati na ustoličenju u tom gradu, već je pametno to izmjestiti iz Cetinja i obaviti u nekom od mnogobrojnih hramova u drugim gradovima”.

– Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra budem na Cetinju, tamo gdje budu Cetinjani i gdje je većinska Crna Gora, gdje se brani dostojanstvo države – rekao je ranije Đukanović.

PROČITAJTE  Kurti: Operacija izvedena 13. oktobra bila je normalan rad policije

SNP smatra da je Đukanović grubo povrijedio član 14. Ustava Crne Gore koji propisuje da su vjerske zajednice odvojene od države, kao i da su one ravnopravne i slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova.

– Đukanović je prekoračio okvir nadležnosti predsjednika Crne Gore propisanih članom 95. Ustava – naveli su iz te partije.

Ocjenjuje se da se Đukanović direktno umiješao u poslove jedne vjerske zajednice, konkretno Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC). Iz SNP-a su naveli da je Đukanović prekoračio ustavna ovlašćenja.

– Time je, protivno Ustavu, narušio načelo sekularnosti Crne Gore, odnosno načelo odvojenosti vjerskih zajednica od države – kaže se u obrazloženju.

U obrazloženju se podsjeća da je Đukanović učestvovao na neprijavljenom i zabranjem skupu 5. septembra na Cetinju.

PROČITAJTE  "U ovom gradu nema posla za muslimane. Prednost se daje onima koji forsiraju anti-muslimanske fašističke ideologije"

– Takođe je prekršio član član 161. Krivičkog zakonika organizujući i pozivajući na spriječevanje vjerskog obreda, što je operativno u djelo sprovodio njegov savjetnik za bezbjednost Veselin Veljović –  kaže se u predlogu SNP-a.Povezani postovi: