Vijesti

Ustavni sud BiH zasjeda u srijedu: Jesu li mjere zabrane ustavne?

Iako dnevni red još uvijek nije precizno utvrđem, kako Raport nezvanično saznaje Ustavni sud Bosne i Hercegovine u srijedu 22. aprila trebao bi razmatrati neke od mjera zabrane koje su donijeli krizni štabovi.

Ipak, i sam predsjednik Ustavnog suda Zlatko Knežević ranije je najavio da će na sjednici 22. aprila donijeti odluke o tome je li se zabranama kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina u Federaciji BiH usljed epidemije koronavirusa krše prava građana.

Uhapšena bez razloga

Apelaciju je najavila i Elvira Jukić-Mujkić, koja se 9. aprila s grupom bh. državljana vratila iz Londona u Sarajevo. Nakon toga joj je određen karantin u Studentskom domu Bjelave.

„Od mog povratka u Bosnu i Hercegovinu prije pet dana, zvaničan susret sa državom nisam imala. Niko mi nije rekao „dobar dan, ovo je granica“ niti sam na osnovu kakvih obilježja mogla to da pročitam. Niko nije rekao ni „dobar dan, treba da uradite sljedeće“ pa da me upozna sa mojim obavezama i pravima. Niko mi nije uručio rješenje na osnovu kojeg sam ovdje već šesti dan. A koliko znam, isto je i sa ostalih 20 putnika smještenih u ovom domu“, napisala je Jukić-Mujkić na media.ba 14. aprila.

Dodaje da je pravno, uhapšena bez razloga i protiv svoje volje, te da je kao i hiljade drugih koji su proteklih sedmica ušli u BiH i dobili rješenja u samoizolaciji, svoj doprinos sprečavanju širenja koronavirusa mogla da „odsluži“ i u svojoj kući, daleka tri kilometra odavde.

„Zvanično, ne znam ko me uputio ovdje, ministarstvo zdravstva, krizni štab ili uprava za inspekcijske poslove, ali grupe policajaca i specijalna policijska vozila rašireni su po dvorištu koje vidim s prozora.

Zvaničnici svakodnevno putem medija građanima poručuju da poštuju naredbe i uputstva. Ja sam uradila sve kako su mi rekli ljudi koje sam srela između Butmira i Bjelava i koji se nisu ni predstavili. Samo ne znam tačno šta poštujem i koliko će karantin da traje. Nakon pet dana bez ikakvog zvaničnog saopštenja ili pismenog rješenja, vrijeme je za žalbe i protest vlastima da poštuju odluke koje su sami donijeli“, stav je Jukić-Mujkić.

I HRS podnio apelaciju

I Hrvatska republikanska stranka je apelacijom od Ustavnog  suda tražila ukidanje, kako su naveli, protuzakonite zabrane kretanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

”Županijski stožeri nemaju nikakve ovlasti donositi zapovijedi, osobito pozivajući se na irelevantne propise, koje i pogrešno primjenjuje. S toga tražimo da Ustavni sud utvrdi kako su povrijeđena prava građana HNŽ-a te obustavi zabranu kretanja građana na području HNŽ-a” stoji, između ostalog, u apelaciji Ustavnom sudu upućenom iz HRS-a.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare