Politika

Ustavni sud o zahtjevima koji bi mogli uzburkati političku scenu: O (ne)sposobnosti Dodika, hidžabu i bradama u OSBiH…

Ustavni sud BiH zakazao je sjednicu za četvrtak, a na dnevnom redu su odluke koje bi ponovo mogle uzburkati politički scenu u BiH.

Tako će Ustavni sud na plenarnoj sjednici razmatrati zahtjev 24 člana Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske nastalog u vezi s dodjelom koncesija.

Radi se o projektu RS i Vlade Srbije o gradnji hidroenergetskog sistema “Gornja Drina”, gradnju tri hidroelektrane, Buk Bijela, Foča i Paunci, na Drini, istočnoj granici BiH i Srbije.

Većinski udio vlasništva u hidroelektranama ima Srbija, 51 odsto, a 49 odsto entitet RS.

Raspravljat će se i o zahtjevu Aljoše Čampare, ministra unutrašnjih poslova FBiH koji je tražio ocjenu (ne)sposobnosti Milorada Dodika za obavljanje funkcije člana Predsjedništva BiH, kao i o hidžabu u Oružanim snagama BiH.

PROČITAJTE  Inzko: Dodik je bio ljubimac međunarodne zajednice. Govorio je prave stvari - da se dogodio genocid, da RS nije država

Čampara je tražio da se pokrene procedura utvrđivanja privremene (ne)sposobnosti Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Herecegovine.

Što se tiče hidžava u Oruđanim snagama BiH, ocjenu ustavnosti zatrađio je Bakir Izetbegović, zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Izetbegović je tražio da se pripadnicima OS BiH omogući nošenje hidžaba i brade u skladu sa običajima vjernika islamske vjeroispovijesti. Lider SDA zahtjev za ocjenu ustavnosti uputio je nakon što je Sud BiH odbacio tužbu pripadnice OS BiH Emele Mujanović protiv Ministarstva odbrane koja je smatrala da je diskriminisana zato što joj nije dozvoljeno da nosi hidžab.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare