Politika

Uz Efendića u SBiH ide i njegov mentor i siva eminencija Huso Ćesir? SDA krenula u akciju – vrši se pritisak na vijećnike

Semir Efendić, načelnik sarajevske Općine Novi Grad jučer je zvanično objavio da je napustio SDA i da preuzima Stranku za BiH.

Iako se dugo špekuliralo, a na političkim kladionicama je u jednom trenutku kvota na njegov izlazak bila toliko niska da se samo čekao trenutak kada će se to i desiti, iznanađenje je bilo da će Efendić odmah doći na čelo već godinama marginalizirane Stranke za BiH.

Pojavom ove informacije postavilo se i legitimno pitanje koliko će Efendić za sobom povući kadrova SDA?

Prema svemu sudeći prilično mnogo.

Naime, Općina Novi Grad je najmnogoljudnija u BiH, a što se tiče SDA, njena općinska organizacija u ovoj općini važi za jednu od najjačih.

Pored Efendića, jedan od zaslužnih za jaku SDA u ovom dijelu Sarajeva jeste Huso Ćesir, dugogodišnji šef SDA Novi Grad i siva eminencija Općine.

Upravo bi Ćesir, koji je i svojevrsni politički mentor Efendića, sutra trebao objaviti da također prelazi u SBiH, što bi za SDA bio veliki udarac, posebno u Sarajevu gdje svakako dramatično tone. Svoju politički snagu i utjecaj Ćesir vuče i iz svojih privatnih kompanija (Bosnaplast) koje su stacionirane u Općini i gdje je zaposlen veliki broj ljudi.

SDA u Općinskom vijeću Novi Grad ima i 10 vijećnika. Prema Raportovim informacijama, svih deset vijećnika je vijerno Efendiću, koji ih je i postavio na liste za lokalne izbore.

Međutim, prema našim informacijama nije sigurno da će svih 10 vijećnika krenuti za Efendićem. Naime, od objave Efendića da se razilazi sa strankom Bakira Izetbegovića krenula su žestoka lobiranja i pritisci na vijećnike.

Kako nam je rečeno, iz SDA se pokušava utjecati na vijećnike da zadrže člansku kartu SDA, te im se zauzvrat ili nude pozicije ili ih se ucjenjuje s određenim benefitima koje su dobili preko stranke.

Ipak, detaljne i konačne informacije Efendić bi trebao sutra saopćiti na press-konferenciji koju je zakazao u hotelu Evropa u Sarajevu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare