Magazin

Kraljica jeseni: Sjajna pita od jabuka, šljiva, krušaka. I čokolade

Prava sezonska, ova pita od klasičnih se razlikuje upravo zbog dodatka čokolade, a zna se, s čokoladom sve postaje još bolje.

Za voćnu pitu trebat će vam:

500 g šljiva
300 g jabuka
300 g krušaka
1 kašika cimeta
2 vanilin šećera
100 g smeđeg šećera
100 g grožđica
prstohvat kardamoma
100 g čokolade za kuhanje - naribane
100 g krušnih mrvica
50 g maslaca

Za pripremu tijesta trebat će vam:

150 g glatkog brašna
100 g oštrog brašna
120 g omekšalog maslaca
prstohvat soli
2 kašike kiselog vrhnja
1 jaje

Za premazivanje će vam trebati:

1 jaje
20 g maslaca

Pitu započnite pripremom tijesta kojim ćete pokriti voće

Priprema:

Pitu započnite pripremom tijesta kojim ćete pokriti voće. U veću posudu stavite obje vrste brašna, sol i omekšali maslac. Miješajte dok ne dobijete mrvičastu strukturu. Dodajte preostale sastojke i umiješajte tijesto. Dobiveno tijesto formirajte u oblik kugle, umotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider. Dok se tijesto hladi, pripremite nadjev od voća.

Jabuke ogulite i narežite na kockice. Kruške također. Šljive na četvrtine. Voću dodajte obje vrste šećera, cimet, kardamom, krušne mrvice, grožđice i naribanu čokoladu za kuhanje. Sve lagano promiješajte. Kalup za pečenje premažite rastopljenim maslacem, po njemu rasporedite voće. Tijesto tanko razvaljate te ga okruglim kalupom za tijesto ili malom čašicom oblikujte i slažite krug na krug. Ako ste u stisci s vremenom, ne morate to učiniti, voće samo prekrijte tijestom u obliku posude. Tijesto premažite otopljenim maslacem i nakon toga razmućenim jajetom. Stavite u zagrijanu pećnicu na 185 Celzijevih stepeni i pecite 20 minuta dok tijesto lagano porumeni, a voće omekša.